Roodvonk

Scarlatina

Symptomen

Roodvonk is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en met name voorkomt bij kinderen tussen de drie en twaalf jaar.

Misselijkheid, hoofdpijn, soms koude rillingen, een snelle hartslag en overgeven: van roodvonk is je kind echt naar. Je kind heeft plotseling hoge koorts (boven de 39º C). De klieren in de hals zijn pijnlijk en opgezwollen. Na een dag of twee begint de uitslag: een soort rood kippenvel op het hoofd, de romp, in de oksels en in de liezen.

Roodvonk heeft twee opvallende kenmerken: het gezicht van je kind is egaal rood met een witte driehoek rond neus en kin, en de tong van je kind verandert binnen een paar dagen in een ‘frambozentong’ omdat de papillen vervellen, opzwellen en rood worden. Een tot drie weken nadat de koorts is gezakt en de uitslag is verdwenen, kan de huid van de handpalmen en voetzolen gaan vervellen.

Behandeling

Roodvonk gaat vanzelf over na ongeveer 10 dagen. Denk je dat je kind roodvonk heeft, kun je overleggen met je huisarts (je hoeft niet ‘s nachts te bellen). Die zal eventueel antibiotica voorschrijven. Laat het kind goed uitzieken om te voorkomen dat de ziekte weer opvlamt. Als het kind zich goed voelt, mag het wel gewoon naar school. Overigens kan een kind soms besmet zijn zonder dat het zelf ziek wordt.

Wil je kind vanwege de keelpijn niet eten, geef het dan vloeibaar voedsel: shakes, vruchtensappen, drinkontbijten, ijsjes, lauwe pap, of yoghurt.

Preventie

Roodvonk is niet erg besmettelijk en komt niet veel voor. Roodvonk is de eerste 10 dagen besmettelijk. Ook broertjes en zusjes van een kind met roodvonk mogen gewoon naar school, maar vertel daar voor de zekerheid wel dat je een kind met roodvonk thuis hebt. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Neem contact op met je huisarts als het erg ziek is.

Ook als je kind twee tot drie weken na het begin van de ziekte lusteloos en bleek wordt, dikke oogleden krijgt of de urine roze of rood wordt.

Of als je kind binnen 1 tot 5 weken na het begin van roodvonk last heeft van dikke rode gewrichten, plotselinge kortademigheid of koorts.