Rode hond

Rubella

Symptomen

Rode hond, of rubella, is een bekende vlekjesziekte bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door een virus en is besmettelijk. Rode hond geneest vanzelf, binnen ongeveer 14 dagen. De ziekte komt in Nederland nauwelijks voor sinds kinderen worden ingeënt tegen rode hond.

Rode hond herken je aan vlekkerige, rozerode uitslag. Het begint meestal in het gezicht en breidt zich daarna verder over het lichaam uit. Vaak gaat het gelijk op met een verkoudheid. De klieren in de hals zijn vaak flink opgezet. In een enkel geval kunnen er gewrichtsontstekingen ontstaan, of in een zeer zeldzaam geval een hersenontsteking.

De besmetting met rode hond kan al worden overgedragen vanaf tien dagen voor het uitbreken van de vlekjes, tot één week erna. Na besmetting met het virus kan het wel twee tot drie weken duren voordat de ziekte zich laat zien. 

Het virus kan gevaarlijk zijn voor een baby in met name de eerste helft van de zwangerschap.

Behandeling

Geef je kind veel te drinken. Als het zich goed voelt, mag je kind gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Vermeld wel dat je kind rode hond heeft. De ziekte verloopt namelijk bij kinderen vaak mild, maar is wel erg gevaarlijk voor het ongeboren kind van een zwangere vrouw. De baby loopt dan namelijk kans op hartafwijkingen, oogafwijkingen en doofheid. Vrouwen die rode hond hebben gehad of hiertegen zijn ingeënt, hoeven zich geen zorgen te maken. 

Preventie

Je kunt rode hond voorkomen door je kind te laten inenten. De inenting zit in een zogenaamde cocktail waarbij je kindje ook meteen beschermd wordt tegen de bof en mazelen. Deze wordt gegeven bij 14 maanden en nog eens herhaald bij 9 jaar.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je denkt dat je kind rode hond heeft, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Doe dat ook als je kind rode hond heeft en steeds zieker wordt, gaat braken of te weinig drinkt, benauwd wordt of snel gaat ademen, of eventuele koorts na drie dagen nog niet weg is.

Ben je zwanger en twijfel je over je immuniteit tegen rode hond en heeft er contact plaatsgevonden met iemand die besmet is? Neem dan direct contact op met de huisarts, gynaecoloog of verloskundige.