Reisziekte

Luchtziekte, Wagenziekte, Zeeziekte

Symptomen

Reisziekte is geen echte ziekte, maar een overgevoeligheid. Het doet zich voor als je je bevindt in een bewegend voertuig: een auto, vliegtuig, boot, etc. Het wordt ook wel wagenziekte, zeeziekte, luchtziekte of bewegingsziekte genoemd. Vooral kinderen tussen de twee en twaalf jaar hebben last van reisziekte, omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog onvoldoende is ontwikkeld. Ook vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. 

Als je last hebt van reisziekte dan voel je je beroerd, misselijk en moet je overgeven. Ook kun je hoofdpijn of buikpijn hebben en flink zweten. Het evenwichtsorgaan dat vlak bij het gehoororgaan ligt, wordt door onbekende bewegingen in verwarring gebracht. Deze desoriëntatie wordt versterkt doordat de ogen bewegingen registreren die bovendien moeilijk te plaatsen zijn: een horizon die ‘schommelt’ of zelfs verdwijnt terwijl het lichaam stilstaat. Deze verwarring heeft zijn effect op een deel van de hersenen, dat door deze prikkelingen misselijkheid en braakneigingen veroorzaakt.

Behandeling

De klachten verdwijnen zodra de situatie eindigt waardoor je je zo beroerd voelt. Maar, als je weet dat je last hebt van reisziekte, is het prettiger om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt. Er zijn verschillende geneesmiddelen die reisziekte voorkomen. Deze geneesmiddelen moeten ten minste een halfuur voor vertrek worden ingenomen. Omdat middelen tegen reisziekte versuffend werken, mogen ze niet door bestuurders worden gebruikt (die hebben trouwens zelden last van reisziekte).

Preventie

Het kan helpen om een halfuur voor vertrek een lichte maaltijd te nuttigen. Ook tijdens de reis kan het helpen om af en toe iets licht verteerbaars te eten, zoals een cracker of biscuit. Eet vooral geen vet voedsel en gebruik geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken. Ga in een bus of auto voorin zitten en in de trein met het gezicht in de reisrichting. Kies op een schip een plaatsje in het midden, waar de bewegingen het minst zijn. Zorg voor voldoende frisse lucht.

Het helpt als je ogen zich kunnen oriënteren, dus kijk zo veel mogelijk met de bestuurder mee naar voren. Als je ogen ‘weten’ hoe je lichaam zich verplaatst, dan klopt de informatie weer met de berichten die het evenwichtsorgaan doorgeeft.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is niet zinvol met reisziekte naar een dokter te gaan. Het is wel verstandig met de huisarts of apotheker te overleggen als je tabletten tegen reisziekte wilt slikken maar daarnaast antidepressiva of antipsychotica gebruikt. Ouderen moeten in verband met een mogelijk effect op de bloeddruk bij arts of apotheker navragen of ze een geneesmiddel tegen reisziekte mogen gebruiken.