Puistjes

Symptomen

Puisten en pukkels: de meeste tieners, maar ook veel volwassenen worden hierdoor gekweld. Puistjes worden veroorzaakt door een overmatige afscheiding van talg of huidvet door de talgkliertjes, in combinatie met een bepaalde bacterie. 

Puistjes bevinden zich vooral in het gezicht, op de borst, de rug en in de nek en kunnen eruitzien als zwarte punten of knobbelige ontstekingen. Heb je erg veel puistjes of gaan ze (onderhuids) ontsteken, dan kan er sprake zijn van acne. Acne is een hardnekkige aandoening die alleen met succes te bestrijden is als de behandeling consequent en lang wordt volgehouden.

In de puberteit, maar ook vlak voor de menstruatie, maakt het lichaam extra veel hormonen aan. Deze hormonen prikkelen de talgkliertjes die daardoor extra veel gaan produceren. Talg is op zich een nuttige stof die de huid beschermt. Als talg echter niet gemakkelijk naar buiten kan, raakt het talgkanaaltje verstopt. Bacteriën die normaal in de talg aanwezig zijn, vermenigvuldigen zich dan heel snel. Dat leidt weer tot een ontsteking in de vorm van een puistje met een gelige punt of een harde, onderhuidse knobbel. Een talgprop die aan het huidoppervlak blijft steken, heeft meestal een zwarte punt. Dat is geen vuil, maar huidkleurstof.

Behandeling

Om puistjes te behandelen zijn er diverse zelfzorggeneesmiddelen in de vorm van lotions, gels en vetvrije crèmes. Geneesmiddelen met salicylzuur maken de huid zacht en vergemakkelijken daarmee de doorgang van talg. De stof benzoylperoxide doet de huid sneller afschilferen en heeft bovendien een licht antibacteriële werking.

Het is niet verstandig om puistjes met witgele kopjes uit te drukken of open te schuren, omdat daar littekens of putjes van over blijven. Er zijn speciale sponsjes die je wel kunt gebruiken om voorzichtig de puistjes met zwarte punt – de mee-eters – af te schuren.

Preventie

Er is speciale zeep verkrijgbaar om het overtollig huidvet weg te wassen. Deze zeep verwijdert ook huidschilfers en houdt de uitgangen van de talgkliertjes open. Je kunt deze zeep ook gebruiken voordat je een geneesmiddel aanbrengt. Gebruik géén vette cosmetica, maar liever camouflerende crèmes op waterbasis. Maar hoe minder cosmetica je gebruikt, hoe kleiner de kans op nieuwe verstoppingen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Met puistjes hoef je in principe niet naar de huisarts, hooguit als je vermoedt dat je last hebt van acne.