Pseudokroep bij kinderen

Symptomen

Pseudokroep is een zwelling van de slijmvliezen onder de stembanden door een infectie. Pseudokroep is meestal het gevolg van een verkoudheid en komt vooral voor bij kinderen tussen een en vier jaar. Bij hen zijn de luchtwegen nog nauw, waardoor ze sneller verstopt raken als de slijmvliezen opzwellen. Sommige kinderen krijgen vaker pseudokroep, andere maar één keer.

Je kind heeft een blafhoest (bij het hoesten trillen de stembanden mee, vandaar de naam ‘blafhoest’), je kind is benauwd en hees en haalt gierend adem, waarbij het de borstkas sterk intrekt. Er is geen sprake van koorts, de temperatuur blijft meestal onder de 38 graden. Een aanval ontstaat vaak ‘s avonds, als het kind een tijdje gelegen heeft en het slijm zich heeft kunnen ophopen.

Behandeling

Een plotselinge aanval van pseudokroep is heel beangstigend, voor je kind én voor jou. Probeer toch kalm te blijven, blijf bij je kind en stel het gerust. Vochtige warme lucht kan verlichtend werken: ga samen voor het open raam staan of maak stoom en ga er met het kind in zitten. Hou je kind rechtop. Gaat de aanval niet over, of moet je kind echt vechten om adem te krijgen, bel dan een arts. Bij een ernstige aanval zal die het kind zuurstof geven. Er zijn geen medicijnen tegen pseudokroep, maar als een bacteriële infectie de oorzaak is, helpt een antibioticakuur wel.

Tip van de kinderarts: ‘Bij pseudokroep kun je als huisarts vaak al door de telefoon aan het kind horen wat er aan de hand is. Ouders schrikken erg van pseudokroep. De belangrijkste tips: blijf rustig. Stomen door bijvoorbeeld door met je kind naast een dampende douche te gaan zitten of de waterkoker aan te zetten kan ook helpen.’

Preventie

Heeft je kind een keer pseudokroep gehad, probeer er dan voortaan (zeker in de herfst) op voorbereid te zijn. Hou vooral de lucht in de kinderslaapkamer vochtig. Heb je de centrale verwarming ‘s nachts aanstaan, zorg dan dat er op de kinderkamer ook een bak water staat.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is verstandig de huisarts te bellen als je kindje erg benauwd is, of als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen. Bel ook meteen als je kind suf wordt of erg onrustig is.