Prikkelhoest

Symptomen

Prikkelhoest (of kriebelhoest) is hetzelfde als droge hoest. Als je last hebt van een prikkelhoest, moet je steeds hoesten zonder dat je last hebt van vastzittend slijm. Ook wordt het wel een niet-productieve hoest genoemd.

Het belangrijkste verschil tussen een prikkelhoest en bijvoorbeeld een vastzittende hoest, is dat er bij een prikkelhoest geen slijm voorkomt. Het voelt net of er stof vastzit in de keel dat maar niet loskomt. De hoest kan zorgen voor slaapproblemen, omdat de hoest soms wel gedurende een hele avond meerdere keren op komt zetten.

De oorzaak van een prikkelhoest zijn geïrriteerde slijmvliezen in de keel. Deze kunnen geïrriteerd raken door het inademen van droge en/of koude lucht (bijvoorbeeld door een airconditioning), roken of je bevinden in een rokerige ruimte, door een verkoudheid, griep of een keelontsteking, langdurig praten of schreeuwen.

Behandeling

Als je een prikkelhoest hebt die ‘hoog’ zit, kan drinken (met name thee of water) helpen deze te verminderen. Ook honing en het zuigen op dropjes kunnen de klachten verminderen. 

Bij een diepe prikkelhoest kan een hoestmiddel helpen. Hoestprikkeldempende stoffen zijn onder andere noscapine, dextromethorfan en codeïne.

Preventie

Een prikkelhoest kan veroorzaakt worden door de ruimte waarin je je bevindt. Als dat mogelijk is, verlaat de ruimte of maak deze eens grondig schoon. Geef je keel rust door praatpauzes in te lasten of bijvoorbeeld keelverzachtende middelen te nuttigen. Als je verwacht dat je moeilijk verstaanbaar zult zijn, zorg dan voor een goede microfoon. Of denk aan andere manieren om aandacht te trekken, zoals een fluitje. Neem rust als je denkt ziek te worden.

Wanneer medische hulp zoeken?

De prikkelhoest verdwijnt meestal binnen twee weken. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je na twee weken nog steeds hoest, als je beetjes slijm ophoest dat rood of groenig van kleur is of als je er koorts bij hebt. Bij ernstige benauwdheid, pijn of vreemde geluiden bij het ademhalen moet je altijd een huisarts inschakelen.