Pollen in de lucht

Feature

  • Door stuifmeel kan het afweersysteem een stof, histamine, produceren die de pollen in je neus of ogen probeert onschadelijk te maken.
  • Dit veroorzaakt bijvoorbeeld tranende ogen.

Als de ‘pollentijd’ aanbreekt zit er weer stuifmeel van grassen, planten en bomen in de lucht. Microscopisch kleine deeltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich over enorme afstanden. Op warme en winderige dagen kunnen er ettelijke miljoenen pollen in de lucht zweven! Gedurende drie aansluitende perioden per jaar zijn er veel pollen in de lucht. In het voorjaar zijn er veel boompollen van vooral berk, els, hazelaar, iep, den en eik. ‘s Zomers gaat het met name om gras – en onkruidpollen (vooral zuring, weegbree en bijvoet) en in het najaar voornamelijk om onkruidpollen.

Zelfzorg

Er zijn steeds meer zelfzorgmiddelen te verkrijgen bij pollen in de lucht. Er zijn neussprays beschikbaar waardoor je vrijer adem kunt halen of die de neus spoelen en pollen zo minder kans geven. Ook zijn er speciale oogdruppels om de ogen te reinigen.

Wanneer medische hulp zoeken?

De pollen kunnen heel hinderlijk zijn, maar het kan geen kwaad. Last van pollenallergie? Lees dan wat je zelf kunt doen bij hooikoorts.