PMS

Symptomen

Premenstruele spanning of premenstrueel syndroom is het optreden van klachten in de week of weken voorafgaand aan de menstruatie. De klachten verdwijnen zodra de menstruatie op gang komt. PMS-klachten beginnen vaak na het dertigste levensjaar en na het krijgen van kinderen. Na de overgang verdwijnen de klachten.

De voornaamste klachten zijn buikpijn, lage rugpijn, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, pijnlijke en gezwollen borsten. Maar ook wisselende stemmingen, nervositeit, prikkelbaarheid en depressieve gevoelens komen voor. 

De oorzaak van PMS is niet duidelijk. Het kan te maken hebben met het vasthouden van weefselvocht of met een bepaalde gevoeligheid voor hormoonwisselingen, maar het is niet bekend waarom de ene vrouw er last van heeft en de andere niet.

Behandeling

Het is vooral belangrijk om te leren omgaan met de klachten. Regelmatig bewegen en sporten kan de klachten verlichten. Ook letten op je levensstijl kan helpen: weinig koffie, alcohol, vet en zout. Het is bovendien zinvol om te stoppen met roken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het gebruik van de anticonceptie-pil kan PMS-klachten verminderen. Je huisarts kan de pil voorschrijven. Als de klachten bijna de hele maand aanwezig zijn en er zijn vrijwel geen dagen zonder klachten, neem dan contact op met de huisarts. Er is in dat geval wellicht een andere verklaring voor de klachten.