Pijn bij kinderen

Symptomen

Net als volwassenen hebben kinderen ook wel eens last van pijn. Veel voorkomende pijnklachten bij kinderen zijn oorpijn, buikpijn, pijn na vallen of stoten, of pijn na een inenting.

Behandeling

Er zijn pijnstillers speciaal voor kinderen. Omdat kinderen een veel lager lichaamsgewicht hebben dan volwassenen is het belangrijk om een product te gebruiken dat specifiek geschikt is voor kinderen. De dosis per toedieningseenheid is anders en het aantal toedieningen is vaak ook lager dan bij volwassenen.

Voor kinderen zijn bovendien pijnstillers verkrijgbaar in verschillende vormen: siroop, tablet en zetpil. Iets oudere kinderen zullen minder problemen hebben met een pil, terwijl wat jongere kinderen gemakkelijker een siroop innemen. Voor kleine kinderen of baby's is een zetpil heel geschikt; bovendien werkt een zetpil snel.

Let op bij gebruik van pijnstillers met aspirine
Pijnstillers met de werkzame stof acetylsalicylzuur (aspirine) zijn minder geschikt voor kinderen. Als pijn of koorts bij kinderen komt door een virus (zoals bij waterpokken en griep), kan acetylsalicylzuur het syndroom van Reye veroorzaken. Dit syndroom komt maar zeer zelden voor, maar kan fatale gevolgen hebben. 

Deze pijnstillers mogen ook niet gebruikt worden bij bestaande maagklachten en overgevoeligheid voor salicylzuur – wat zich onder meer uit in een jeukende, rode huid. Ook niet na het trekken van een tand of kies, omdat de werkzame stof het bloed ‘verdunt’, waardoor het bloed niet snel genoeg stolt en de wond blijft bloeden.