Pijn

Symptomen

Pijn is een signaal dat er ergens in het lichaam iets niet in orde is, het is geen ziekte. Pijn wordt veroorzaakt door prikkeling van een bepaald deel van het zenuwstelsel. Omdat de hersenen deel uitmaken van het zenuwstelsel kan pijn erger of minder erg worden door psychologische factoren, bijvoorbeeld door angst of opwinding. Pijn is dus een subjectieve ervaring: zelfs als de oorzaak dezelfde is, bijvoorbeeld een injectie, is pijn voor de één beter te verdragen dan voor de ander.

Er zijn veel verschillende soorten pijn, bijvoorbeeld keelpijn, kiespijn, oorpijn, spit, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn etc. Vaak weet je zelf wat de oorzaak van de pijn is omdat je de klacht herkent. Ook de plaats waar je de pijn ervaart zegt al veel over de mogelijke oorzaak en wat je er aan kunt doen.

Behandeling

Zelfzorgmiddelen die ingezet worden bij pijn zijn grofweg te verdelen in drie soorten:

  • geneesmiddelen die het symptoom aanpakken, dus bijvoorbeeld de pijn bestrijden
  • geneesmiddelen die de oorzaak van de pijn aanpakken, bijvoorbeeld een ontsteking
  • medische hulpmiddelen die lokaal werken, bijvoorbeeld een pleister voor op de nek, schouder, pols of rug.

In de zelfzorg hebben we het vooral over pijnstillers, hoewel sommige daarvan tegelijk ontstekingsremmend werken. De meeste oorzaken van pijn zijn tijdelijk en betrekkelijk onschuldig. Ons lichaam zorgt er zelf voor dat het weer goed komt. Je kunt volstaan met het nemen van een pijnstiller totdat na een paar uur of een paar dagen de klacht over is.

Let op bij gebruik van pijnstillers met aspirine
Pijnstillers met de werkzame stof acetylsalicylzuur (aspirine) zijn minder geschikt voor kinderen. Als pijn of koorts bij kinderen komt door een virus (zoals bij waterpokken en griep), kan acetylsalicylzuur het syndroom van Reye veroorzaken. Dit syndroom komt maar zeer zelden voor, maar kan fatale gevolgen hebben. 

Deze pijnstillers mogen ook niet gebruikt worden bij bestaande maagklachten en overgevoeligheid voor salicylzuur – wat zich onder meer in uit in een jeukende, rode huid. Ook niet na het trekken van een tand of kies, omdat de werkzame stof het bloed ‘verdunt’, waardoor het bloed niet snel genoeg stolt en de wond blijft bloeden.

Preventie

Iedereen heeft wel eens ergens pijn, dat is niet te voorkomen. Wel helpt het om een goede weerstand en een goede conditie te hebben, en je je dus fit en vitaal voelt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Goed op de aard van de klacht letten is altijd belangrijk. Want hoewel de meeste pijntjes niet op iets ernstigs wijzen, kan in sommige gevallen de hulp van een arts absoluut noodzakelijk zijn. Dit geldt met name als de pijn inééns komt opzetten en ongekend hevig is. Zo’n soort pijn in de borst kan een hartaanval aankondigen, zeker als er ook nog sprake is van uitstraling naar één of beide armen. Ook pijn in de buik of in de zij die plotseling opkomt en ondraaglijk is, kan duiden op een mogelijk ernstige oorzaak.

In het algemeen geldt: iedere pijnaanval die je niet kunt plaatsen en die echt hevig is, moet door een arts beoordeeld worden. Ook als je de pijn wél herkent maar het verergert of duurt langer dan normaal, dan is dat een reden om naar de dokter te gaan.