Overgang

Menopauze

Feature

  • Tijdens de overgang worden de menstruaties onregelmatig, blijven soms een tijdje weg en beginnen soms ineens weer na lange tijd.
  • De bloedingen kunnen variëren.
  • De overgangsperiode kan gepaard gaan met opvliegers.
  • Ook kunnen vrouwen wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens ervaren.

Bij de meeste vrouwen begint tussen 45-60 jarige leeftijd de overgang of menopauze. Het woord menopauze komt van de Griekse woorden men en pausis: men betekent maand, en pausis betekent ophouden. De menopauze betekent het einde van de vruchtbare periode en het begin van een nieuwe levensfase voor de vrouw. De duur van de menopauze is voor elke vrouw verschillend.

De overgangsperiode kan gepaard gaan met opvliegers. Dit is het plotseling erg warm hebben, hevig transpireren en rood aanlopen. Meestal gaat zo’n opvlieger vrij snel weer voorbij, maar na verloop van tijd kan het weer terugkomen. Soms zelfs elk kwartier, zodat het lijkt of de ‘inwendige thermostaat’ ontregeld is: nu eens gloeiend heet en dan weer koud.

Zelfzorg

Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken bij overgangsverschijnselen zoals de opvliegers en wisselende stemmingen.

Advies

Hoe deze opvliegers ontstaan is niet precies bekend, maar als nauwkeurig wordt genoteerd wanneer ze zich voordoen, kun je een relatie met stress situaties, alcohol, koffie en veel roken ontdekken. Probeer deze factoren dus zoveel mogelijk te vermijden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je overgangsverschijnselen hebt en deze de nachtrust of dagelijkse bezigheden beïnvloeden, kun je contact opnemen met de huisarts.