Oorpijn

Symptomen

Oorpijn is een vervelende pijn in één of beide oren. De pijn kan stekend, zeuren of kloppend aanvoelen. Oorpijn heeft als meest voorkomende oorzaak een oorontsteking. Soms is kiespijn de veroorzaker van oorpijn; dat geeft prikkeling van een zenuw, waardoor er pijn doortrekt naar het oor.

Oorpijn kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

  • Pijn aan het oor (stekend, zeurend, kloppend)
  • Tijdelijk gehoorverlies
  • Oorsuizen
  • Jeuk aan het oor
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Diarree
  • Vol gevoel in het oor

Doordat het gehoororgaan in verbinding staat met de keel via de zogenaamde Buis van Eustachius, kan neusverkoudheid, keelpijn of keelontsteking uitmonden in een middenoorontsteking. Bacteriën kunnen zich via het slijmvlies in de buis verspreiden tot aan het gehoororgaan en het trommelvlies. Gevolg is dat het slijmvlies opzwelt en vocht zich ophoopt in het middenoor.

In sommige gevallen ontstaat er door de druk een scheurtje in het trommelvlies. De pus loopt dan door het trommelvlies weg via het oor. Dit heet een loopoor. Zo’n doorbraak via het trommelvlies verlicht onmiddellijk de pijn. Druppels voor oorpijn bij een verstopt oor mag je in dit geval echter niet gebruiken. Meestal is het lichaam de ontsteking kort daarna al de baas en het gaatje in het trommelvlies herstelt zich vanzelf.

Behandeling

Om de druk te verlichten kun je neusdruppels gebruiken of een stoombad nemen. Deze middelen zorgen ervoor dat het slijmvlies slinkt. Ook zijn er druppels verkrijgbaar die helpen bij een verstopt oor. Tegen de pijn kun je pijnstillers nemen.

Ook kan je het oorsmeer in de oor verwijderen. Let op dat je hiervoor geen wattenstaafjes gebruikt. Deze kunnen het oor beschadigen. Je kan wel een washandje en water gebruiken.

Preventie

Allereerst kan een goede weerstand de kans op bijvoorbeeld een oorontsteking voorkomen. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk om bacteriën tegen te gaan. Met name in tropische zwembaden gedijen bacteriën goed. Oordoppen zijn niet effectief tegen infecties omdat deze via de mond en neus binnenkomen, maar ze kunnen de pijn verminderen tijdens het zwemmen voor mensen met buisjes.

Wattenschijfjes en dergelijke zijn niet geschikt als oordopjes, omdat deze de kans op infecties kan vergroten. Ze sluiten immers niet goed af en laten pluizen achter in het oor.

Als je regelmatig last hebt van oorpijn, is het verstandig niet te vaak in een zwembad te zwemmen. Droog altijd je oren af na het zwemmen of douchen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de klachten langer dan drie dagen aanhouden, of erger worden. Als een loopoor langer dan twee weken bestaat, is het eveneens verstandig om contact op te nemen met de huisarts.