Oorontsteking bij kinderen

Oorpijn bij kinderen

Symptomen

Oorontsteking is meestal een ontsteking van het middenoor. Daar hoopt zich vocht op, dat van binnenuit tegen het trommelvlies drukt. En dat doet flink pijn in het oor! Oorontsteking gaat vaak samen met verkoudheid en met het krijgen van tanden en kiezen.

Je kind huilt van pijn, meestal ‘s nachts, als het ligt. Het grijpt naar een oortje en schudt het hoofd heen en weer. Het hoort minder goed en het kan koorts hebben. Wanneer de druk te hoog wordt, ontstaat er een gaatje in het trommelvlies (erg pijnlijk) waardoor de pus naar buiten loopt. Je kind heeft dan een loopoor. Omdat de druk eraf is, is de pijn meteen een stuk minder.

Een oorontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de neus of mond het lichaam binnenkomen. Het vocht uit een loopoor bevat massa’s bacteriën en is dan ook erg besmettelijk. Omdat het kind vaak aan de oortjes zit (en dan weer aan het speelgoed) sturen de meeste crèches kinderen met een loopoor naar huis. Daarnaast kunnen ook luchtweginfecties, allergieën en vervuilde lucht de oorzaak zijn van een oorontsteking.

Behandeling

Maak een loopoor niet schoon met een wattenstaafje. Met een watje of een vochtig doekje de oorschelp schoonmaken is voldoende. Stop geen wattenpropje in het oor, want dan hou je de infectie ‘binnen’. Let er dan bij een verkoudheid extra op dat de neus niet verstopt raakt.

Paracetamol helpt tegen de pijn en oordruppels brengen het oor tot rust. Overleg altijd even met je huisarts. Een oorontsteking mag namelijk niet te lang duren en ook niet te vaak terugkomen, want dan kan het gehoor beschadigen. Je huisarts kan eerst antibiotica voorschrijven. Als de oorontstekingen blijven terugkomen, wordt er soms gekozen voor het plaatsen van buisjes in de oren. Het vocht kan via die buisjes weglopen, waardoor een oorontsteking niet zo snel ontstaat.

Tip van de kinderarts: ‘Bij oorontsteking kan het helpen om je kind meer rechtop te laten slapen. Doe het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Vaak heeft een kind dan wat minder pijn en slaapt het rustiger.’

Preventie

Een goede weerstand is belangrijk om je kind te beschermen tegen infecties. Met name stress, slaapgebrek en een slecht dieet kunnen de weerstand verminderen. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk tegen bacteriën. Was niet alleen de handjes van je kind regelmatig, maar ook die van jezelf.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het wordt aangeraden om de huisarts te bellen als:

  • je kind nog geen maand oud is en koorts heeft
  • je kind zieker wordt en/of suf
  • je kind slecht drinkt (minder dan de helft dan normaal)
  • de oorpijn erger wordt
  • je kind drukpijn heeft achter het oor, of het oor gaat van het hoofd afstaan
  • je kind een middenoorontsteking heeft met hoofdpijn en/of nekpijn
  • je kind een middenoorontsteking heeft en jonger is dan 6 maanden
  • je kind jonger is dan 2 en aan beide oren oorpijn heeft
  • koorts en/of pijn na 3 dagen nog niet minder zijn.

Bij een middenoorontsteking met loopoor bel je de huisarts als het oor na een week nog niet droog is.