Oogirritatie

Symptomen

Geïrriteerde ogen zijn rood, jeuken, en voelen droog, pijnlijk of branderig aan. De klachten kunnen optreden bij het knipperen, als de ogen dicht zijn of constant last veroorzaken. Ook kunnen de ogen veel tranen of is het zicht wazig. Soms is de oorzaak makkelijk te herleiden, bijvoorbeeld als je lenzen draagt of als je in een stoffige omgeving bent. Soms ligt de oorzaak echter minder voor de hand.

Rode, geïrriteerde, prikkende ogen zijn meestal een gevolg van droge ogen. De buitenkant van de oogbol en de binnenkant van de oogleden worden gesmeerd door het traanvocht, dat wordt afgescheiden door een traanklier achter het bovenste ooglid. Het vocht wordt weer afgevoerd door de traanbuisjes die onder in de ooghoek, langs de neus liggen. Een tekort aan dit vocht geeft een droog, branderig gevoel. Knipperen met de ogen prikkelt de klieren om extra vocht vrij te maken.

Behandeling

Oogirritatie kun je verlichten door oogdruppels te gebruiken. Oogdruppels nemen de functie van het traanvocht over. De basis is steriel water waaraan een klein beetje conserveermiddel is toegevoegd om het kiemvrij te houden, plus een zogenaamde viscositeitsverhoger zoals polyvidon. Dat is een stof die het vocht wat ‘taaier’ maakt. Daardoor blijft het langer op de oogbol zitten en doet het zijn werk dus ook langer.

Naast oogdruppels is er nog oogspoelvloeistof. Oogspoelvloeistof is bedoeld om vuil uit de ruimte tussen oogbol en oogleden te verwijderen. Spoelen met kraanwater kan ook, maar in water uit de kraan zit chloor en soms een hoog promillage kalk en andere mineralen. Die kunnen ook oogirritatie veroorzaken en zo kan men van de regen in de drup raken.

Preventie

Oogirritatie kan het gevolg zijn van een heel droge omgeving – airconditioning of hoge luchttemperatuur – van stof, rook of een trage traanvochtafscheiding. Ook vermoeidheid van de ogen door ingespannen lezen, langdurig televisie kijken of achter de computer werken leidt vaak tot oogirritatie.

Blijf niet te lang in een rokerige, stoffige of anderszins oogirritatie veroorzakende ruimtes. Wanneer je verwacht langdurig blootgesteld te worden aan bijvoorbeeld stof, draag dan een beschermende bril. Als je gevoelige ogen hebt, hou dan schoon water of oogdruppels bij de hand. Als je lenzen draagt, zorg dan altijd voor een bakje om deze in op te bergen en neem altijd lenzenvloeistof mee.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je iets in je oog hebt gekregen wat je er niet uit krijgt, of als je in een scherpe lichtbron hebt gekeken en na een uur nog steeds vreemde vlekken of andere figuren ziet, dan moet je de dokter raadplegen. Hetzelfde geldt als de klachten van roodheid en oogirritatie langer dan twee dagen aanhouden.