Ontstoken tandvlees

gingivitis, tandvleesontsteking

Symptomen

Een tandvleesontsteking (gingivitis) is een ontstekingsreactie van het tandvlees. Een ander soort tandvleesontsteking die ontstaat door gingivitis, is parodontitis. Deze ontsteking gaat verder dan alleen het tandvlees.

Tandvleesontsteking ontstaat door bacteriën, tandplak en tandsteen. Deze zorgen er voor dat je tandvlees geïrriteerd raakt, waardoor er ruimte ontstaat tussen je tandhals en tandvlees (pocket). De bacteriën hopen zich op in de pocket en het tandvlees raakt geïnfecteerd.

Ontstoken tandvlees is pijnlijk en geïrriteerd. Ook is het tandvlees vaak rood, teruggetrokken en bloedt het. Daarnaast kan het opgezwollen zijn en blaasjes of aften bevatten. Naarmate tandvlees verder ontsteekt kan het zachter en donkerder van kleur worden.

Bij parodontitis zijn de symptomen nagenoeg gelijk en het is daarom lastig te herkennen. Het vervelende is wel dat parodontitis ernstige gevolgen kan hebben, namelijk het verliezen van tanden en kiezen.

Behandeling

Gezond eten, voldoende rust en een goede mondhygiëne zijn de eerste stappen naar genezing. Het herstel kan versneld worden door de overmatige bacteriegroei te bestrijden. Er zijn zowel spoelmiddelen als tandpasta’s die bacteriën doden. Preventief worden ze ingezet na tandheelkundige ingrepen zoals het trekken van een tand of kies of een wortelpuntverwijdering.

Preventie

De oorzaak van tandvleesontsteking ligt vooral bij een slechte mondhygiëne. Maar ook door overgevoeligheidsreacties en roken kan je tandvlees gaan ontsteken. Let bij de mondverzorging op het volgende:

  • Poets je tanden ongeveer 2 minuten, op de juiste manier. Niet te hard, en mis geen plekken.
  • Poets ook je tong, ook daar zitten bacteriën.
  • Gebruik tandenstokers, flos of tandragers om moeilijke plekken te bereiken en het gebied rond je tandvlees te reinigen.
  • Probeer te stoppen met roken.
  • Bezoek je tandarts minstens een keer per jaar voor controle.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je je mond goed verzorgt en ook niet rookt, maar toch ontstoken tandvlees hebt, ben je mogelijk overgevoelig voor bepaalde stoffen. Overleg met je tandarts wat je kunt doen. Ook als je tandvlees veel last geeft, kan je contact opnemen met de tandarts.