Ontsmetten

Desinfecteren

Symptomen

Ontsmetten is het schoonmaken van een wond, werkvlak of instrument met een bacteriedodend middel, om ziekteverwekkers op afstand te houden. Als je bijvoorbeeld gevallen bent, is het van belang het wondoppervlak schoon te maken om infecties te voorkomen.

Ontsmettingsmiddelen zijn er in twee soorten:

  • Antiseptica: dit zijn middelen voor het ontsmetten van levend weefsel. Deze worden gebruikt om wondinfecties te voorkomen. (anti = tegen en sèpoo = doen rotten.)
  • Desinfecterende middelen: dit zijn middelen om voorwerpen en oppervlakken te ontsmetten.

Behandeling

Wondjes kun je vaak goed uitspoelen onder de kraan. Voor de zekerheid kun je daarnaast een ontsmettingsmiddel gebruiken. Dit kan gebruikt worden voor ontsmetting van verschillende soorten wondjes zoals snijwonden en insectenbeten. Ook kun je een ontsmettingsmiddel gebruiken om je handen te ontsmetten in situaties waar extra hygiëne gewenst is, zoals na contact met een ziek persoon of dieren, maar ook met bijvoorbeeld vuilnisbakken, bedorven voedsel, bloed of lichaamsvloeistoffen.

Jodium is een bekende ontsmetter, die goed werkt. Kinderen vinden jodium vaak niet zo fijn omdat het prikt. Producten met povidon-jodium werken net zo goed als gewone jodium, maar prikken niet. Er zijn ook producten met chloorhexidine verkrijgbaar.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat een wond goed schoon is. Als er vuil achterblijft, kun je even langs je huisarts gaan. Ook als je koorts krijgt of de betreffende plek opzwelt, rood wordt of anderszins irriteert.