Ongeboren kind

Buikbaby

Feature

  • Slik 10 microgram vitamine D per dag
  • Slik 400 microgram foliumzuur per dag
  • Slik geen supplementen met vitamine A en let op bij lever(producten)
  • Eet één keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • Eet iets meer uit de groep vlees(waren), vis, kip, eieren en vleesvervangers: 125-150 gram per dag in plaats van 100-125 gram per dag
  • Drink geen alcohol

De beste start voor je baby begint al in jouw buik. Als je gezond en gevarieerd eet, geef je je kindje dus een goede start. Maar er is meer dat je kunt doen. Bovenstaande voedingsadviezen (gegeven door het Voedingscentrum en de de Gezondheidsraad) gelden speciaal voor zwangere vrouwen.

Wanneer je ('s ochtend)misselijk bent kan het lastig zijn om gezond te eten. Je eet misschien wat minder dan normaal, minder gevarieerd of je hebt moeite om je maaltijd binnen te houden.

De voedingsadviezen richten zich op een optimale voeding voor de gezondheid van de aanstaande moeder en het kind.

Zelfzorg

Er zijn speciale voedingssupplementen voor zwangere vrouwen die je deze periode kunnen helpen om naast je voeding vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar vooral ook niet teveel. Deze bevatten naast 'gewone' voedingsstoffen zoals vitamine C en ijzer ook foliumzuur en/of visolie. En belangrijk: ze bevatten nooit teveel vitamine A.

Foliumzuur helpt bij de ontwikkeling van je ongeboren kind. Visolie met DHA helpt bij de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van je baby terwijl het nog in de buik zit. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 voor volwassenen (dit is 250 mg EPA en DHA).

Advies

Wie zwanger wil worden moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting beginnen met het aanvullen van 400 gram foliumzuur. Dat is bijvoorbeeld het moment dat je stopt met de anticonceptiepil. Vitamine B-11 oftewel foliumzuur draagt bij tot groei van de foetus. Tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap (dat is 8 weken vanaf de bevruchting) is het belangrijk om door te gaan met het slikken van deze hoeveelheid foliumzuur.

Wanneer je bewust kiest dat een zwangerschap gewenst is (bijvoorbeeld als je stopt met de anticonceptiepil) is het ook een goed moment op alcohol te laten staan.

Wanneer medische hulp zoeken?

Medische assistentie is niet nodig.