Nieuws

Zorg goed voor je ogen

De zon zorgt ervoor dat we actief worden. We gaan graag naar buiten! Veel mensen weten dat UV-straling slecht is voor de huid, maar wist je dat het ook gevolgen heeft voor je ogen? De zon wordt in deze tijd al aardig sterk en kan volgens het Oogfonds zelfs bij een korte blootstelling schade veroorzaken aan je ogen.

UV-index

De kracht van de zon wordt weergegeven in de UV-index, variërend van 1 tot en met 11. In deze periode is een UV-index van rond 6 heel normaal. Dat is een redelijk sterke zonkracht. Bij je huid zie je dat direct. Als je deze niet beschermt, verbrandt je huid na gemiddeld 20 minuten in de zon. 

Oogziektes

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat UV-straling 20% van de meest voorkomende oogziektes veroorzaakt. Het lastige daarbij is dat de schade zich opstapelt over een langere periode. Mensen krijgen dus pas na enkele jaren of op latere leeftijd klachten. 

Zonnebril

In de lente dragen we vaak nog niet standaard een zonnebril, terwijl het gebruik ervan een eenvoudige manier is om je ogen te beschermen. Let wel op dat je zonnebril groot genoeg is rondom je ogen. Een trendy kleine zonnebril is misschien wel mooi, maar beschermt niet de gezondheid van je ogen.