Nieuws

Zorg goed voor je ogen

Foto van een zonnebril

De zon activeert veel mensen: je pakt even de fiets, maakt een wandeling of trekt erop uit. Veel mensen weten dat uv-straling van de zon slecht is voor de huid, maar wist je dat het ook gevolgen heeft voor je ogen?

De zonnebril zit in de lente vaak nog niet standaard in onze tas, terwijl de zon wel steeds meer kracht heeft. De zon wordt dit eerste weekend in mei al aardig sterk en kan zelfs bij een korte blootstelling schade veroorzaken aan je ogen volgens het Oogfonds.

De kracht van de zon wordt weergegeven in de uv-index, variërend van één tot en met elf. Dit weekend wordt een uv-index van zes verwacht, een redelijk sterke zonkracht. Bij je huid zie je dat direct, wanneer je deze niet beschermd verbrandt deze gemiddeld na 20 minuten in de zon. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert dat uit onderzoek blijkt dat van de meest voorkomende oogziektes in 20% de oorzaak ligt bij uv-straling. En het lastige is dat de schade zich opstapelt over een langere periode. Mensen krijgen dus pas na enkele jaren of op latere leeftijd klachten. 

Het gebruik van een zonnebril is een eenvoudige manier om je ogen te beschermen. Let wel op dat de zonnebril groot genoeg is rondom je ogen, een heel trendy kleine zonnebril is voor de gezondheid van je ogen niet aan te raden.