Nieuws

Zelfzorg: hoe pak je klachten zelf aan?


Zorg goed voor jezelf! We wensen het elkaar toe en doen het zelf iedere dag zoveel mogelijk. Maar wanneer heb je eigenlijk behoefte aan zelfzorg? Meestal als je niet fit bent of klachten hebt. Voorop staat natuurlijk dat je met serieuze klachten altijd naar de huisarts gaat. Is het niet direct al te ernstig, dan zijn er veel zelfzorggeneesmiddelen die verlichting kunnen geven of je klachten kunnen verhelpen. Ook als je er gewoon alles aan wilt doen om je zo gezond en energiek mogelijk te voelen, zijn er verschillende producten die je kunnen helpen. 

Gezond blijven: geef jezelf een boost

Je wilt natuurlijk gezond blijven. Daarom eet je gezond en beweeg en ontspan je voldoende. Toch kan het voorkomen dat je lichaam een extra boost nodig heeft. Daarvoor zijn er verschillende zelfzorgproducten, zoals producten die ondersteunen bij vermoeidheid en moeheid. Zeker nu je het coronavirus op afstand wilt houden, is een goede weerstand essentieel. Vitamines, zoals vitamine A en D, dragen bij aan een goede weerstand. Ook ontspanning en voldoende beweging zijn belangrijk voor je gezondheid en energieniveau. Neem eens een kijkje in onze ‘gezond blijven’ database. Daarin vind je nog veel meer informatie en links naar passende zelfzorgmiddelen. 

Klachten: wanneer gebruik je welk product?

Op onze website staan alle klachten in alfabetische volgorde bij elkaar. Zo vind je onze aanvullende informatie snel én zie je meteen wat je zelf kunt doen en welke zelfzorgproducten jou daarbij kunnen helpen. Goed om te weten: wij zijn er alleen om jou de juiste informatie te geven. Je kunt bij ons dus geen producten kopen. 

Waar koop je zelfzorggeneesmiddelen?

Zelfzorggeneesmiddelen kun je zonder doktersrecept kopen. Op onze website staat bij elk product vermeld waar je het kunt verkrijgen. Er zijn drie mogelijkheden:
Het geneesmiddel is Algemeen Verkrijgbaar (AV). Deze zelfzorgproducten zijn te koop bij de apotheek en drogist, maar mogen ook worden verkocht door supermarkten en benzinestations. Hierbij is gelet op de doseringssterkte en de verpakkingsgrootte. Voorbeelden van algemeen verkrijgbare geneesmiddelen zijn producten voor een koortslip, maag- en darmproblemen, keelpijn, pijnstilling, hooikoorts, reisziekte, ontsmetting/desinfectie, verkoudheid, mondproblemen, insectenbeten en stoppen met roken.
Het geneesmiddel is Uitsluitend bij de Apotheek en Drogist te koop (UAD). Deze producten zijn dus verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. De apotheker en de drogist kunnen je ook informatie over het geneesmiddel geven.
Het geneesmiddel is Uitsluitend bij de Apotheek te koop (UA). Deze zelfzorggeneesmiddelen kun je alleen in de apotheek kopen, omdat hierbij extra voorlichting of begeleiding nodig is.


Vraag over zelfzorg
Heb je een vraag over zelfzorg of een zelfzorgproduct? Kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Deel deze op onze Facebookpagina en wij beantwoorden je vraag alsnog.