Nieuws

Wat is een lentedip?

De vogels beginnen weer te fluiten, alles wordt groener buiten en het blijft steeds langer licht. Heerlijk! De meeste mensen worden blij als de lente er aankomt. Toch geldt dat niet voor iedereen. Sommige mensen zijn juist neerslachtig aan het begin van het voorjaar. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen? 

Lentedip

Een lentedip, ook wel de voorjaarsblues, is een Seasonal Affective Disorder (SAD). Zo’n SAD komt meestal in de winter voor, omdat dat donkere, gure seizoen het vaakst depressies triggert. Toch kan een SAD ook in het voorjaar voorkomen en zorgen voor een lentedip. 

Vitamine D-voorraad

Vitamine D is een belangrijke vitamine met verschillende functies in het lichaam. Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben, halen we uit zonlicht. Van maart tot en met november staat de zon hoog genoeg en kunnen we vitamine D aanmaken uit de Uv-straling. In de andere maanden teren we op de voorraad die we hebben aangelegd. Aan het einde van de winter en het begin van de lente is deze voorraad op zijn laagst. 

Vitamine D en depressie

Vitamine D wordt regelmatig in verband gebracht met de mentale gezondheid. In het NESDA (Nederlandse Studie naar Depressie en Angst) onderzoek keek men naar de samenhang tussen vitamine D en depressie. De vitamine D-waarde van mensen met een depressie of mensen die in het verleden aan een depressie leden, was lager dan die van mensen zonder mentale klachten. Bovendien bleek bij mensen die tijdens het onderzoek depressief waren, de ernst van de symptomen samen te hangen met de vitamine D- concentratie in het bloed: hoe ernstiger de symptomen des te groter het vitamine D-tekort. Bron: www.nesda.nl

Vitamine D in het voorjaar

Een verklaring voor een lentedip kan dus zijn dat je aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar een lagere vitamine D-spiegel hebt. Het nemen van extra vitamine D kan een oplossing zijn. Veel groepen Nederlanders krijgen het advies om extra vitamine D te nemen. Bekijk hier welke groepen dat zijn.

Overige verklaringen

Een lage vitamine D-waarde is niet de enige verklaring voor een lentedip. Bovendien krijgt niet iedereen met minder vitamine D in het lichaam mentale problemen. Het overgaan van de seizoenen en het veranderen van de winter- naar zomertijd kan eveneens invloed hebben op onze nachtrust en ons humeur.