Nieuws

Voorkom wandelleed: 10 slimme tips!

Nu door de coronamaatregelen veel sporten en uitstapjes voorlopig niet mogelijk zijn, zoeken we massaal naar andere activiteiten. Eén van de populairste activiteiten is wandelen! Met een familielid, vriend of collega; er worden heel wat kilometers afgewandeld in Nederland. Dat is heerlijk en goed voor de gezondheid, maar kan ook voor problemen zorgen. Wij geven je daarom 10 tips om wandelleed te voorkomen. 


1. Begin rustig en bouw langzaam op!

Ga niet meteen (te) fanatiek aan de wandel, als je lichaam dit niet gewend is. Bouw het wandelen rustig op en kijk hoe je lichaam voelt op de dag na de wandeltocht. Geen spierpijn? Top! Dan kun je de volgende keer wat verder.

2. Zorg voor goede schoenen

Goede wandelschoenen zijn een absolute must! Niet alleen voor je voeten, maar voor je hele lichaam. 

3. Verzorg je voeten 

Het is belangrijk om de huid van je voeten goed te verzorgen met een crème. Zo hydrateer je de huid en voorkom je kloven.

4. Draag goede sokken

Ook goede sokken zijn belangrijk. Let er bijvoorbeeld op dat deze lucht doorlaten en goed op de voet aansluiten om blaren te voorkomen. 

5. Denk aan je houding

Loop rechtop, houd je rug recht en laat je schouders en armen ontspannen hangen. Plaats je voeten recht naar voren en rol je voet goed af. 

6. Kies voor de juiste ondergrond

Als je last hebt van pijnlijke voeten, is het vaak prettiger om op een zachte ondergrond te lopen, zoals een bospad of het strand.

7. Neem bij klachten een pijnstiller 

Heb je klachten zoals rugpijn? Blijf dan toch in beweging, dat is belangrijk. Met een pijnstiller kun je vaak beter in beweging komen. 

8. Zorg dat je de route weet

Niets is vervelender dan je weg zoeken en uiteindelijk veel verder lopen dan de bedoeling was. Stippel daarom van tevoren een goede route uit.

9. Neem blarenpleisters mee

Krijg je toch blaren onderweg? Dan kun je wel blarenpleisters gebruiken. Stop ze daarom altijd voor de zekerheid in je rugzak.

10. Beloon jezelf!

Na een wandeling heeft je lichaam wel een beloning verdiend. Kies dan liever niet voor iets lekkers, maar verwen jezelf met een warm bad of warme douche. Of trakteer jezelf op een aflevering van je favoriete Netflix-serie. Met de voetjes omhoog natuurlijk!