Nieuws

Voorkom het coronavirus met deze 5 maatregelen

Natuurlijk wil je voorkomen dat jij de ziekte COVID-19 die door het virus wordt veroorzaakt, oploopt. Wat kun je doen om het coronavirus (en andere virussen en bacteriën) op afstand te houden?

1. Was regelmatig je handen
Was regelmatig je handen onder stromend water met vloeibare zeep. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels. Spoel je handen goed af en droog ze af aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.

2. Hoest in je elleboog
Hoest bij voorkeur in de binnenkant van je elleboog. En was altijd de handen na het hoesten.

3. Raak je neus en je mond zo min mogelijk aan
Door je mond of neus aan te raken vergroot je de kans op besmetting met het virus. Leer jezelf dus aan om dit zo min mogelijk te doen. 

4. Gebruik papieren zakdoekjes
Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze meteen na gebruik weg.

5. Zorg voor een goede weerstand
Zorg goed voor jezelf en bouw een goede weerstand op. Dit doe je door gezond te eten met voldoende vitamines en mineralen, voldoende te bewegen, stress te vermijden en een goede nachtrust. 

Verkoudheid, griep of COVID-19?
Als je verkouden bent of luchtweg klachten hebt, hoef je je niet direct zorgen te maken om het coronavirus. De kans is vele malen groter dat je een gewone griep of een ander verkoudheidsvirus hebt opgelopen. Het verschil tussen griep en COVID-19 kan alleen met een test worden vastgesteld. Deze test werkt alleen als je ziekteverschijnselen vertoont.

Wanneer bel je je huisarts?
Neem telefonisch contact op met je huisarts als deze beide feiten voor jou gelden:

  • • Je bent onlangs in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft.
  • • Je hebt koorts (38 graden of hoger).

Let op! Ga niet naar je huisarts toe, want daardoor kun je andere mensen besmetten.