Nieuws

Verkouden, de griep of corona? Doe de check

O jee, je hebt een loopneus, hoofdpijn en/of je voelt je keel. In deze tijd maak je je natuurlijk direct zorgen. Het advies van het RIVM is: blijf thuis bij koorts en/of verkoudheidsklachten of als één van je huisgenoten koorts heeft en laat je testen, want dan weet je het zeker.

Verwarring
Wij begrijpen de verwarring. Sommige symptomen zijn namelijk gelijk bij griep, verkoudheid en corona. Toch zijn er ook verschillen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Verkoudheid
In deze periode van het jaar zijn nog steeds veel mensen verkouden. Bij verkoudheid zijn de klachten divers. Meestal hebben mensen geen hoge koorts en geen problemen met ademhalen.

Griep
De oorzaak van griep is het influenzavirus. Belangrijke symptomen: hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn in je hele lichaam. Symptomen komen plotseling opzetten: binnen een paar uur en het duurt meestal 3 tot 5 dagen en gaat meestal vanzelf over.
Corona

Helaas raken steeds meer mensen geïnfecteerd met het coronavirus. Omdat we nog weinig weten over het ziekteverloop, blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn. De meeste mensen hoesten, hebben hoge koorts en soms ook problemen met ademhalen. Maar de klachten wisselen per persoon. Ook met milde klachten kan er sprake zijn van een corona-infectie. Laat je mij milde klachten testen! Terwijl je op de uitslag wacht, geeft de onderstaande check je wat meer inzicht in je klachten. 

Symptomen  Coronavirus (Covid-19) Griep Verkoudheid
Duur  7-25 dagen   7-14 dagen Minder dan 14 dagen
Hoesten Vaak Vaak (meestal droog) Vaak
Problemen met ademhalen   Soms Nee  Nee
Niezen Nee  Nee  Vaak
Loopneus  Zelden  Soms  Vaak
Keelpijn  Soms  Soms  Vaak
Koorts  Vaak Vaak  Korte periode
Moeheid  Soms  Vaak  Soms
Hoofdpijn   Soms Vaak  Zelden
Pijn in het lichaam   Soms Vaak  Vaak
Diarree  Zelden  Soms  Nee

Bron tabel: Astma en allergie foundation Amerika

Tot slot nogmaals: als je twijfelt, neem dan altijd contact op met je huisarts. En voor iedereen geldt: houd 1,5 meter afstand van elkaar!