Nieuws

Top 10 schaamklachten

We hebben allemaal weleens een klacht waar we niet graag over praten, maar wel het liefst zo snel mogelijk vanaf komen. Daarom zetten wij de 10 meest voorkomende schaamklachten én tips over wat je daar zelf aan kunt doen voor je op een rij.

1. Blaasontsteking

Een blaasontsteking (blaasinfectie) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas door bacteriën. Dit zijn vaak bacteriën die in de darm leven en via de urinebuis in de blaas terechtkomen. Daar veroorzaken ze een ontsteking. 

Wat te doen bij blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking is het vooral belangrijk om veel te drinken en vaak te plassen. Wacht niet met plassen en zorg dat je blaas helemaal leeg is. Je huisarts kan in sommige gevallen antibiotica voorschrijven. Bij pijn kun je paracetamol gebruiken. 

2. Vaginale schimmelinfectie

Tussen de bacteriën en schimmels in de vagina bestaat een natuurlijk evenwicht, dat zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën en schimmels van buiten. Als dit evenwicht wordt verstoord, gaan de schimmelsoorten overheersen en heb je last van een vaginale schimmelinfectie.

Wat te doen bij een vaginale schimmelinfectie?
Bij een vaginale schimmelinfectie kun je kiezen uit verschillende geneesmiddelen die een schimmeldodend middel bevatten, zoals miconazol of clotrimazol. Deze geneesmiddelen zijn er in de vorm van een tablet, een capsule en een crème. Ook zijn er medische hulpmiddelen beschikbaar die de zuurtegraad van de vagina herstellen en zo de behandeling van een schimmel in de vagina ondersteunen of de schimmelinfectie helpen voorkomen.

3. Aambeien

Aambeien zijn uitgezette of gezwollen aderen van de endeldarm, een soort anale spataderen. Ze zien eruit als blauwe knobbeltjes of trosjes van knobbels en bevinden zich in het laatste deel van de endeldarm.

Gaan aambeien vanzelf weg?
Kleine aambeien gaan vaak vanzelf weg. Als je last hebt van aambeien, dan zijn er diverse zelfzorgmiddelen die je kunt gebruiken. Er is aambeienzalf, aambeiengel of aambeienspray. Daarmee kun je de pijn verminderen en de jeuk verzachten. Sommige zelfzorgmiddelen bevatten ook een huidsamentrekkende stof, waardoor de knobbels slinken. Bij inwendige aambeien zijn zetpillen handig in het gebruik.

4. Erectieproblemen

Bij erectieproblemen stroomt er minder bloed naar de penis, waardoor deze niet goed stijf wordt. Erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak spelen diverse factoren tegelijk een rol.

Wat te doen bij erectieproblemen?
Het verbeteren van de leefstijl is bij erectieproblemen van belang. Dat betekent: gezond eten, voldoende bewegen, stress vermijden en liever geen alcohol en niet roken. Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken welke oorzaken een rol spelen. Vaak lopen lichamelijke en psychische oorzaken door elkaar.

5. Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus is heel erg besmettelijk en blijft de rest van je leven in je lichaam. Een koortslip komt vooral op als je weerstand laag is bijvoorbeeld bij stress, griep en menstruatie, maar kan ook ontstaan bij blootstelling aan de zon.

Wat te doen bij een koortslip?
Zodra je een koortslip voelt aankomen, kun je je lippen insmeren met speciale zelfzorggeneesmiddelen met aciclovir. Dit is een virusremmend middel dat eveneens het genezingsproces versnelt. Ook zijn er medische hulpmiddelen beschikbaar om een koortslip te behandelen en te verbergen.

6. Opgeblazen gevoel en winderigheid

Flatulentie is een ander woord voor winderigheid. Iedereen kent het verschijnsel winderigheid wel, omdat de meeste mensen gemiddeld 15 winden per dag laten. Meestal onopgemerkt, maar soms ook niet. Dit laatste kan erg gênant zijn.

Wat te doen bij winderigheid?
Houd de winden zo min mogelijk in. Sommige voedingsmiddelen en kruiden kunnen meer klachten geven. Vermijd deze voedingsmiddelen. Probeer goed te kauwen en rustig te eten. Zorg verder voor voldoende lichaamsbeweging. Er zijn verschillende geneesmiddelen die de winderigheid kunnen verminderen.

7. Kalknagels 

Kalknagels zijn geel of wit gekleurde nagels met een verdikte, brokkelige structuur. Ze worden ook wel schimmelnagels genoemd. Een kalknagel is onschuldig, maar ziet er niet mooi uit. Bovendien is het besmettelijk voor jezelf en voor anderen. Een kalknagel geneest niet vanzelf en het is lastig er weer vanaf te komen.

Wat te doen bij kalknagels?
Als je kalknagels hebt, dan kun je kalknagellak, poeder of speciale stiften gebruiken. Je brengt het middel een of meerdere keren per dag aan op de besmette nagel en het nagelbed. Volhouden is echt nodig, want het kan maanden duren voordat de nagel volledig is genezen.

8. Ongewenst urineverlies

Bij urineverlies lukt het niet om de plas goed op te houden. Urineverlies treedt vaak op bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, traplopen, rennen en springen. Ook kan het optreden bij aandrang om te plassen. Een goede blaasfunctie helpt bij het ophouden van de urine.

Wat te doen bij ongewenst urineverlies?
Er zijn verschillende natuurlijke middelen op basis van onder meer monarda, pompoen en soja die helpen bij het behoud van een goede blaasfunctie.

9. Slechte adem

Als je permanent een slechte adem hebt, heet dit halitose. Dit komt bij 15% van de mensen voor en kan ernstige sociale consequenties hebben. De oorzaak van een ‘gewone’ slechte adem is meestal een slechte mondhygiëne, waardoor bacteriën ruim baan krijgen. 

Wat te doen bij een slechte adem?
Houd je gebit, je tandvlees en je tong schoon. Een tongschraper kun je gebruiken om bacteriën van je tong te verwijderen. Mondspoelingen met chloorhexidine bestrijden de groei van bacteriën. Zinkchloride zorgt ervoor dat de zwavelhoudende gassen worden geneutraliseerd. Eet gezond en gevarieerd en drink elke dag voldoende. Let op wat je eet. Het eten van knoflook, uien en bepaalde specerijen kan een slechte adem veroorzaken of verergeren. Stop met roken en drink met mate.

10. Voetschimmel

Voetschimmel (tinea pedis of zwemmerseczeem) is een schimmelinfectie die zich ontwikkelt in de vochtige gebieden tussen de tenen en soms ook op andere delen van de voet. Voetschimmel veroorzaakt meestal jeuk of een prikkend en branderig gevoel.

Wat te doen bij voetschimmel?
Als je last hebt van een voetschimmel kun je uit verschillende zelfzorggeneesmiddelen en medische hulpmiddelen kiezen. Deze zijn verkrijgbaar in diverse vormen: poeders, lotions, crèmes en zalven.

 

Wanneer medische hulp zoeken? 

Voor alle klachten geldt: neem contact op met je huisarts als:

  • je klachten aanhouden;
  • je veel last hebt van pijn;
  • je koorts hebt;
  • je ergens over twijfelt.