Nieuws

Tekenbeten bij kinderen: vaker op hoofd of in nek

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaker een teek hebben op het hoofd of in de nek, terwijl ze zich bij volwassenen vooral op de benen vastbijten. Het tekenseizoen is weer begonnen: controleer jezelf en je kind goed als jullie in de natuur zijn geweest.

Tekenbeten

Via Tekenradar.nl is uitgezocht, waar op ons lichaam teken zich het meest vastbijten. Eerst leek het erop dat teken vooral op warme en vochtige plekjes op het lichaam te vinden waren, zoals onder de oksels.  Uit de meest actuele gegevens blijkt echter dat teken veel vaker op andere plaatsen op het lichaam worden gevonden. Voor dit onderzoek zijn tweeduizend tekenbeetmeldingen bestudeerd uit 2019 en 2020, gelijkmatig verdeeld over volwassenen en kinderen. 

Hoofd en nek

Tekenbeten bij kinderen blijken veel vaker op het hoofd en in de nek voor te komen. Het gaat om 32% van alle beten, vergeleken met 3% bij de volwassenen. Bij volwassenen komen beten op de benen veel vaker voor: 55% van alle beten. Bij kinderen is dit 25%.

Ziekte van Lyme

Bekend is dat als een teek langer vastzit, de kans op de ziekte van Lyme toeneemt. Teken op de armen worden over het algemeen het snelst ontdekt en verwijderd. Het maakt niet uit of de teek op de voorkant of de achterkant van het lichaam vastzit voor de tijd tot verwijderen. 

Goed controleren

Controleer kinderen dus goed op hun hoofd en nek en volwassenen op de benen. Toch blijft het belangrijk om ook de rest van lichaam te controleren op tekenbeten. Teken kunnen zich namelijk overal op het lichaam vastbijten.

Bescherming

Er zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans op een tekenbeet te verkleinen:

  • laat je kind een pet dragen om het hoofd beschermen
  • vermijd hoog gras en struiken (ook in je eigen tuin!)
  • laat je kind goed sluitende kleding dragen (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken)

Lees hier meer over de behandeling van tekenbeten.