Nieuws

Slechte adem genetisch bepaald

Foto van man met slechte adem

Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door bacteriën in de mondholte die zwavelverbindingen vormen. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft onderzoek gedaan bij families waarvan meerdere mensen een slechte adem hebben en vond bij hen een genetische oorzaak.

Afwezigheid gen zorgt voor zwavelgeur

De wetenschappers hebben ontdekt dat door de afwezigheid van een bepaald gen genaamd SELENBP1 de stinkende zwavelverbindingen niet afgebroken worden. Deze afwijking in het DNA is erfelijk en zorgt ervoor dat in sommige families een slechte adem vaker voorkomt. 

Mensen die dit specifieke gen missen hebben een andere stofwisseling waardoor zwavelverbindingen zich ophopen in het bloed. Deze gassen adem je uit en dat geeft de slechte adem. 

De onderzoekers hebben berekend dat 1 op de 90.000 mensen last heeft van deze gen-mutatie. Zij hebben er vooral baat bij om rekening te houden met wat ze eten en drinken. 

Wat kan je zelf doen tegen een slechte adem

Sommige voedingsstoffen hebben meer effect op de bacteriegroei die de slechte geur veroorzaken zoals ui, knoflook en scherpe kruiden. Maar ook koffie, alcohol en roken geven meer kans op een onfrisse adem.

Iedereen die ’s ochtends wel eens last heeft van een slechte adem kan hier wat aan doen. Het belangrijkste is om de bacteriegroei geen kans te geven. Drink daarom voldoende water en spoel de geur-verwekkers gewoon tijdens het drinken weg voor een frisse adem

Mondverzorging

Bacteriën zitten veel op de tong en rondom de tanden waar etensresten zich kunnen ophopen. Een goede mond- en tandverzorging is daarom belangrijk: 

  • Poets 2 keer per dag.
  • Houd met flossen of tandenstokers de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon.
  • Gebruik mondspray voor een fris gevoel.
  • Gebruik een tongschraper om de witte tongaanslag te verwijderen.