Nieuws

Pijnstillers: wat neem je wanneer?

Er zijn veel verschillende pijnstillers die allemaal doen wat ze moeten doen: pijn stillen. Wanneer kies je voor paracetamol en wanneer voor ibuprofen of aspirine? En kun je ook teveel nemen? Wij zetten de verschillende pijnstillers voor je op een rij.

Paracetamol

Eigenlijk is het advies heel eenvoudig. Heb je pijn of koorts? Neem dan paracetamol. Dat is de veiligste manier om pijn te bestrijden en koorts te verlagen. Is de pijn heftig? Begin dan met twee tabletten.

Iets zwaarders

Soms helpt paracetamol niet of onvoldoende. Bijvoorbeeld bij pijn vanwege een ontsteking of bij hevige menstruatiepijn. Neem dan een zwaardere pijnstiller. Deze pijnstillers hebben wel een nadeel, want de kans op bijwerkingen is groter. Ook kunnen sommige mensen ze beter niet gebruiken. In de bijsluiter staat precies voor wie dit geldt. Lees deze dus altijd goed.

Wat zijn bijwerkingen?

Pijnstillers kunnen vervelende klachten geven en in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn. Dat geldt ook voor de ‘gewone’ pijnstillers die je zonder doktersrecept kunt kopen. Gelukkig is de kans op bijwerkingen klein. Het is wel belangrijk om de juiste pijnstiller te kiezen en deze veilig in te nemen.

Veilig innemen

In de bijsluiter staat hoe je een pijnstiller veilig kunt gebruiken.

Er staat onder andere in:

  • Hoeveel pijnstillers je maximaal per keer mag innemen.
  • Hoe lang je de pijnstillers maximaal mag gebruiken.
  • Of je de pijnstiller het beste vóór of na het eten kunt innemen.
Eerste keus Paracetamol
Iets zwaarder Combinatie van: propyfenazon, paracetamol en coffeïne
Zwaardere pijnstiller Ibuprofen, Aspirine, Diclofenac, Naproxen