Nieuws

Pijnstillers in 6 vragen en antwoorden

Paracetamol en ibuprofen haal je eenvoudig bij de drogist, apotheek en supermarkt. Ondanks dat het lichte pijnstillers zijn met een onschuldig imago, is het belangrijk voor je gezondheid dat je goed weet hoe je ze moet gebruiken. Daarom beantwoorden wij 6 veel gestelde vragen over pijnstillers.

1. Welke soorten pijnstillers kan ik bij welke pijn slikken?

Wil je pijnstilling gaan gebruiken? Zoek dan eerst goed uit welke pijnstiller het meest effectief is bij jouw pijn. Paracetamol heeft de minste bijwerkingen, dus begin bij voorkeur daarmee. Als dit onvoldoende werkt, kun je ervoor kiezen om over te schakelen naar ibuprofen. Ibuprofen kun je gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten en artrose.

Meer weten? Lees dan ook: Welke soorten pijnstillers zijn er?

2. Werken pijnstillers minder goed bij langdurig gebruik?

Als je pijnstillers over een lange periode dagelijks gebruikt, kan er gewenning optreden. In dat geval heb je voor de werking van een bepaalde stof steeds meer ervan nodig. Paracetamol veroorzaakt geen lichamelijke gewenning. Toch is het niet verstandig om deze langdurig dagelijks te slikken. Ze kunnen dan namelijk ervoor zorgen dat je pijnklachten toenemen en bijvoorbeeld (nog hevigere) hoofdpijn veroorzaken. Bovendien kan het slikken van te veel paracetamol op den duur leiden tot beschadiging van de lever. Ook stelselmatig gebruik van ibuprofen kan de pijnklachten verergeren en lichamelijke klachten veroorzaken, waaronder maagklachten.

3. Mag ik mijn kind pijnstillers geven?

Als je kind veel pijn heeft, kun je hem of haar een pijnstiller geven. Dat geldt voor kinderen vanaf 3 maanden. Geef je kind het liefst een paracetamol, omdat deze meestal effectief is en de minste bijwerkingen heeft. De werking van een paracetamol begint doorgaans binnen een half uur tot 2 uur en houdt ongeveer 5 à 6 uur aan. Merk je dat een paracetamol onvoldoende werkt? Dan kun je een ibuprofen geven. Laat je kind echter niet tegelijk een paracetamol en een ibuprofen slikken en houd natuurlijk altijd de aanbevolen dosering aan. Deze vind je in de bijsluiter.

Ben je op vakantie in het buitenland? Dan is het goed om te weten dat paracetamol in sommige landen bekend staat als acetaminophen.

4. Is het nodig om met pijnstillers een spiegel of film op te bouwen?

Een spiegel opbouwen betekent dat je een bepaalde concentratie van een werkzame stof in je bloed moet hebben voor effectieve pijnstilling. Bij hoofdpijn is het vaak al effectief om eenmalig een pijnstiller te nemen. Heb je continue pijn, dan is het wel goed om een spiegel op te bouwen. In dat geval slik je al de volgende pijnstiller, voordat de andere volledig is uitgewerkt. Lees voor de juiste dosering altijd goed de bijsluiter en/of overleg met je huisarts.

5. Mag ik alcohol drinken als ik pijnstillers gebruik?

Alcohol en pijnstillers gaan over het algemeen niet echt lekker samen. Een alcoholisch drankje in combinatie met een paracetamol hoeft niet direct schadelijk te zijn. Maar alcohol drinken terwijl je hoge doses paracetamol gebruikt, kan wel degelijk lichamelijke gevolgen hebben zoals leverschade en maagklachten. 

6. Welke bijwerkingen kunnen pijnstillers hebben?

Paracetamol veroorzaakt bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Bij hoge uitzondering treden overgevoeligheidsreacties op, zoals koorts, huiduitslag en galbulten. Als je ibuprofen gebruikt, is de kans op bijwerkingen iets groter. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Ook bestaat er een verhoogde kans op beschadiging van de maag en nieren, op hart- en vaatziekten en op trombose. Neem daarom altijd bij twijfel contact op met je huisarts.

Benieuwd naar de werking van pijnstillers? Lees dan ook: Hoe werkt een pijnstiller?