Nieuws

Paracetamol tijdens de zwangerschap veiligste pijnstiller

In het NRC was een artikel over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat de pijnstiller onder andere zou kunnen leiden tot hyperactieve kinderen.

Gynaecoloog Lucien Haans (MCH ziekenhuis in Den Haag) zegt in een reactie op het artikel: “Het is kort gezegd te gevaarlijk om op één studie af te gaan, en zoals de onderzoekers in dit artikel zelf al aangeven: er moet meer onderzoek komen voordat paracetamol tijdens de zwangerschap daadwerkelijk in de ban wordt gedaan.” Hij vervolgt: “Waar wij als gynaecologen bang voor zijn, is dat vrouwen na dit soort artikelen inderdaad geen paracetamol meer willen slikken. Dan staan wij als artsen met lege handen, er is namelijk niet echt een beter alternatief.”

Eerste keus
Volgens de gynaecoloog is paracetamol de pijnstiller met de minste bijwerkingen en kunnen zwangere vrouwen het medicijn gerust blijven slikken. “Tijdens een zwangerschap raden we altijd aan zo min mogelijk medicijnen te gebruiken, maar als je echt pijn hebt, dan kun je prima paracetamol slikken. Het is bewezen dat dit de veiligste pijnstiller is, dus op dit moment is het onze eerste keus.”

Bron