Nieuws

Nies inhouden? liever niet

Gezin niest

Een man uit het Engelse Leicester hield zijn nies binnen door mond en neus te sluiten en eindigde in het ziekenhuis met de ernstige complicatie van een gaatje in zijn keelholte. Een nies komt niet altijd gelegen; vooral in stille ruimtes zoals in de trein, een wachtruimte. Of in vergadering. Oplossing lijkt dan om de niesbui in te houden. Er zijn meer negatieve effecten bekend van je nies inhouden zoals schade aan trommelvliezen en druk op je hersenen. 

Niezen is een natuurlijk reflex, het is een manier van je lichaam om irriterende stoffen te verwijderen. Oorzaak kan zijn een allergische reactie, verkoudheid of griep, maar ook simpelweg als je in een stoffige ruimte komt. Bij een nies worden de stoffen die irriteren met een grote druk en snelheid naar buiten geduwd. De spieren die ook actief zijn bij (uit)ademen - de ribbenkast, longen en buik- trekken krachtig samen en zorgen dat je de lucht als een explosie uitademt. En vaak volgen er nog één of enkele niezen als niet alle irriterende stoffen verwijderd zijn. 

Bacteriën

Met de nies vliegen bacteriën uit je neus en mond mee naar buiten. De nies kan een snelheid van maar liefst 150 km/uur halen, en daarmee dus ook de bacteriën, virussen, snot en stofdeeltjes, die dan door de kamer vliegen.
Heb je geen zakdoek voorhanden nies dan in je elleboog. Zo voorkom je dat bacteriën en ziektekiemen via de lucht of handen verder verspreid worden. 

Bron: Medisch Contact (16-01-2018)