Nieuws

'Luis op school' melden bij RIVM

Begin maart 2015 startte het RIVM met het onderzoek 'Luis thuis?'. Daar kun je het melden wanneer er hoofdluis in het gezin is. Dit onderzoek is nu uitgebreid met 'Luis op school?.' In dit geval kunnen scholen aangeven hoeveel kinderen er gecontroleerd zijn en bij hoeveel van hen er hoofdluis is gevonden.

Aan het maandelijkse onderzoek van ‘Luis thuis’ doen ruim 300 gezinnen mee (ongeveer 1250 aantal gezinsleden). Zij melden elke maand of er hoofdluis in hun gezin voorkomt. De afgelopen 3 maanden had steeds ongeveer 8% van de gezinsleden hoofdluis.

Het grootste aantal meldingen van kinderen met hoofdluis is in de groep 8 tot 12 jaar. Hoofdluis komt ongeveer drie keer zo vaak voor bij meisjes (12%) als bij jongens (4%). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat meisjes vaak langer haar hebben dan jongens. Naast het verschil in haarlengte is het verschil in gedrag ook een mogelijke verklaring. Meisjes hebben waarschijnlijk meer lichamelijk contact met elkaar dan jongens (denk hierbij aan knuffelen, selfies maken en slaapfeestjes).

Uit de studie blijkt ook dat jongens/mannen die gel gebruiken iets minder vaak hoofdluis hebben dan jongens/mannen die geen gel gebruiken (3% versus 6%). Hetzelfde geldt voor meisjes/vrouwen die haarlak gebruiken in vergelijking met meisjes/vrouwen die geen haarlak gebruiken (7% versus 13%).

Voor de behandeling kiest drie kwart van de ouders een behandeling waarbij ze zowel kammen als een antihoofdluismiddel gebruiken.

Bron: RIVM