Nieuws

Lenteweer breekt door

Gezin actief in de zon

Zonliefhebbers komen aan hun trekken deze tweede helft van april. De lentezon breekt goed door; ideale temperaturen om een terrasje te pakken, in de tuin te werken en lekker buiten te sporten.

Maar onze huid is na de winter niet meer gewend aan de zon. Daarom is het juist tijdens deze eerste zonnige dagen heel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het KNMI spreekt van UV5, oftewel een matig sterke zonkracht. Een onbeschermde huid zal in deze zon gemiddeld al na 20 minuten last zal krijgen van zonnebrand.

Bescherming tegen de zon

Laat je huid rustig wennen aan de zon, ga dus niet meteen de hele dag in de zon zitten en kies een passende antizonnebrandcrème voor jouw huidtype. KWF Kankerbestrijding adviseert om een middel met minimaal zonbeschermingsfactor (SPF) 30 te gebruiken. 

Smeer je een half uur voor je naar buiten gaat in en herhaal dit elke twee uur, vooral na zwemmen of transpireren. Vergeet ook je lippen niet, juist de zon maakt ze extra gevoelig. Een lipbalsem met minimaal SPF 15 beschermt dan de huid van je lippen. 

Fles van vorig jaar

Hoe weet je of de fles zonnebrandcrème van vorig jaar nog goed is? Op de verpakking staat het icoontje van een geopend cosmeticapotje met daarboven bijvoorbeeld 24M, dat betekent een houdbaarheid van 24 maanden na openen. Voorwaarde is dat je de fles goed bewaart; afgesloten op een koele plek en vooral niet in de volle zon. 

Na een jaar gaat wel de bescherming achteruit, dus een SPF 30 biedt een lagere beschermingssterkte na een jaar. En ruikt de crème vreemd, is het wat klonterig of juist waterig, ga er dan vanuit dat de zonnebrandcrème niet meer werkt. 

Na het zonnen

Ben je in de zon geweest dan voelt het fijn om de huid wat extra te verzorgen. Met een hydraterende  crème kan je het droge gevoel tegengaan. Neem bijvoorbeeld een verkoelende lauwe douche en zorg wat extra voor je huid. Aftersun is makkelijk in te smeren, verzorgend en ruikt prettig. 

Maar heb je te lang in de zon gezeten en is je huid rood gekleurd door de zon dan heb je last van zonnebrand. Ga dan direct uit de zon en gebruik een middel zonder parfum, alcohol en conserveermiddelen omdat deze stoffen de gevoelige huid nog meer irriteren. 

Krijg je last van blaren of voel je je ziek met koorts, koude rillingen, braken, misselijkheid of hoofdpijn neem dan contact op met een arts.