Nieuws

Last van lage rugpijn? Blijf bewegen

Rugpijn

Een groep van bijna 45 internationale onderzoekers, waaronder ook een vijftal Nederlanders, hebben de effecten van behandeling van lage rugpijn onderzocht. Onder andere prof. dr. Han Anema (VUmc) en VU-hoogleraar doelmatigheidsonderzoek Maurits van Tulder zijn betrokken bij het wereldwijde onderzoek naar het effect van de behandeling van lage rugpijn. 

Lage rugpijn bezorgt mensen veel ongemak, zo’n 80% van de volwassenen heeft wel eens last van pijn in de onderrug. Variërend van een zeurende tot een meer scherpe pijn soms met uitstraling naar been of bil beperkt het mensen in hun dagelijkse activiteiten. 

Behandeling vaak kostbaar en niet effectief

Als behandeling ontvangen mensen die last hebben van lage rugpijn nu vaak het voorschrift om rust te nemen, ze krijgen een MRI- of CT-scan, ontvangen pijnmedicatie in de vorm van bijvoorbeeld morfinepleisters of worden operatief behandeld. 

Uit het onderzoek blijkt dat deze zorg niet het gewenste effect heeft zoals een blijvende vermindering van klachten. Wel kost het de maatschappij veel geld in zorgkosten en bijvoorbeeld verminderde arbeidsparticipatie; in Nederland is dat ruim 3,5 miljard euro per jaar.

Blijf bewegen

Een actieve leefstijl blijkt wel een positief effect te geven. Blijven bewegen en oefeningen doen is de beste remedie om zelf met lage rugklachten om te gaan. Het is dus juist belangrijk om wel te blijven werken en dagelijkse activiteiten en hobby’s aan te houden.

Han Anema van VUmc en VU-hoogleraar doelmatigheidsonderzoek Maurits van Tulder: "Blijven bewegen en werken is minstens even effectief en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving".

Lage rugpijn is wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Ondanks dat is er volgens de onderzoekers nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten onder patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars. 

Bron: VU mc