Nieuws

Klaar met de griep

Klaar met de griep

Na weken met koorts, snotteren, hoesten, spierpijn en algemene malaise zijn we allemaal wel klaar met de griep. Er is nog steeds sprake van een epidemie, maar de piek is echt voorbij. Sterker nog: deze epidemie kende maar liefst twee keer een piek: medio januari én eind februari. 

Het hoogtepunt was in week 9 met 164 meldingen per 100.000 inwoners. Nu daalt het aantal ziekmeldingen bij huisartsen sterk, afgelopen week stond de teller op 84 op de 100.000 inwoners. De griepgolf duurt nu al 15 weken, vanaf half december 2017 waren er zoveel ziekmeldingen dat er sprake is van een epidemie.  

Nieuw griepvirus

Deze week is een nieuwe griepvariant ontdekt, een combinatie van de twee circulerende griepvirussen. De symptomen van dit nieuwe influenzavirus zijn hetzelfde, zoals: koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn en diarree. Dit nieuwe griepvirus is slechts bij één patiënt gevonden, deze patiënt is net zoals de andere grieppatiënten binnen 2 weken hersteld. 

Onderzoek naar griep

Niet alleen in Nederland maar wereldwijd vindt onderzoek plaats naar influenza. Zo is gebleken dat in de laatste decennia het begin van de griepgolf in Nederland verschuift. Ons land hoort bij de groep West-Europese landen met onder meer België, Frankrijk, Engeland en Spanje waar de griep zich tussen 1996 en 2016 elk jaar minimaal een dag later manifesteert.

Deze week zijn de resultaten van het promotie-onderzoek van Nivel-wetenschapper Saverio Caini gepubliceerd. In dit onderzoek kwam naar voren dat de verschillende griepvirussen sterk variëren en ook verschillende invloed hebben op de diverse leeftijdsgroepen.

Meer kennis over influenza is belangrijk want dat kan helpen om de preventie en bestrijding van griep te verbeteren.

Bron: Nivel.nl