Nieuws

Jaarlijks te veel baby's met brandwonden

De Nederlandse brandwondencentra maken zich zorgen over het grote aantal baby's dat met brandwonden in het ziekenhuis belandt. Een kwart van alle patiënten met brandwonden is tussen de nul en vier jaar.

Dat zijn ruim tweehonderd kinderen per jaar. Deze cijfers dalen niet. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom gestart met een campagne om ouders actie te laten nemen. Het motto is: kijk naar de ontwikkeling van het kind en volg het stappenplan:

Stap 1: wat kan je kind al wel en misschien nog nét niet? Als baby's rond zeven maanden zijn, kunnen ze voorwerpen vastgrijpen en gebeuren er vaak ongelukken met hete vloeistoffen zoals thee en koffie, maar denkt ook aan het zelfstandig zitten of staan.
Stap 2: kan je kind hierdoor bij hete vloeistoffen? Bijvoorbeeld bij een kop thee of een pot koffie op de salontafel of het snoer van de waterkoker in de keuken.
Stap 3: onderneem actie. Drink bijvoorbeeld geen koffie of thee met je kind op schoot en zet kopjes en kannen buiten bereik van kinderen.

 'Het grote aantal heetwater-verbrandingen bij jonge kinderen moet dalen'', zegt Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. ''De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan.''

Bron: Nu.nl