Nieuws

Hooikoorts, verkouden of corona? Doe de check!

O jee, je hebt een loopneus, hoofdpijn en/of je voelt je keel. In deze tijd maak je je natuurlijk direct zorgen. Het advies van het RIVM is: doe een coronatest en blijf thuis bij koorts en/of verkoudheidsklachten.

Verwarring

Wij begrijpen de verwarring. Sommige symptomen zijn namelijk gelijk bij hooikoorts, verkoudheid en corona. Toch zijn er ook verschillen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Hooikoorts

De eerste hooikoortsgolf is een feit. Op dit moment hebben vooral mensen met een allergie voor berkenbomen veel last. Na de afgelopen natte periode maken deze bomen in zonnige en droge omstandigheden volop pollen aan. Daardoor krijgen mensen met hooikoorts vaak brandende ogen, een kriebel in de neus en niesaanvallen. Lees meer over hooikoorts en wat je kunt doen ter verlichting van je klachten.

Verkoudheid

Bij verkoudheid zijn de klachten divers. Meestal hebben mensen geen hoge koorts en geen problemen met ademhalen.

Corona

Helaas raken veel mensen geïnfecteerd met het coronavirus. De meeste mensen hoesten, hebben hoge koorts en soms ook problemen met ademhalen. Maar de klachten wisselen per persoon. Ook met milde klachten kun je corona hebben. Onderstaande check geeft je wat meer inzicht (maar geen garanties). Als je twijfelt, doe dan een coronatest of neem contact op met je huisarts. 

Symptomen

Corona (Covid-19)

Hooikoorts

Verkoudheid

Duur

7-25 dagen Langere periode Minder dan 14 dagen
Hoesten Vaak Zelden Vaak
Problemen met ademhalen Soms Nee* Nee*

Niezen

Nee Vaak Vaak
Loopneus Zelden Vaak Vaak
Keelpijn Soms Soms (meestal mild) Vaak
Koorts Vaak Nee Korte periode
Moeheid Soms Soms Soms
Hoofdpijn Soms Soms Zelden
Pijn in het lichaam Soms Soms Vaak
Diarree Zelden Nee Nee

* Wel indien een astma-aanval wordt opgewekt.

Bron tabel: Astma en allergie foundation Amerika