Nieuws

Hooikoorts, verkouden of Corona? Doe de check!

O jee, je hebt een loopneus, hoofdpijn en/of je voelt je keel. In deze tijd maak je je natuurlijk direct zorgen. Het advies van het RIVM is: blijf thuis bij koorts en/of verkoudheidsklachten of als één van je huisgenoten koorts heeft. Wees sowieso voorzichtig en neem contact op met je huisarts als je twijfelt.

Verwarring

Wij begrijpen de verwarring. Sommige symptomen zijn namelijk gelijk bij hooikoorts, verkoudheid en corona. Toch zijn er ook verschillen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Hooikoorts

De eerste hooikoortsgolf is een feit. Op dit moment hebben vooral mensen met een allergie voor berkenbomen veel last. Na de afgelopen natte periode maken deze bomen in zonnige en droge omstandigheden volop pollen aan. Daardoor krijgen mensen met hooikoorts vaak brandende ogen, een kriebel in de neus en niesaanvallen. Lees meer over hooikoorts en wat je kunt doen ter verlichting van je klachten.

Verkoudheid

In deze periode van het jaar zijn nog steeds veel mensen verkouden. Bij verkoudheid zijn de klachten divers. Meestal hebben mensen geen hoge koorts en geen problemen met ademhalen.

Corona

Helaas raken steeds meer mensen geïnfecteerd met het coronavirus. Omdat we nog weinig weten over het ziekteverloop, blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn. De meeste mensen hoesten, hebben hoge koorts en soms ook problemen met ademhalen. Maar de klachten wisselen per persoon. Ook met milde klachten kan er sprake zijn van een corona-infectie. Doe de check! Onderstaande check geeft je wat meer inzicht in je klachten. Nogmaals: als je twijfelt, neem dan altijd contact op met je huisarts. En voor iedereen geldt: houd 1,5 meter afstand van elkaar!

Symptomen

Coronavirus (Covid-19)

Hooikoorts

Verkoudheid

Duur

7-25 dagen Langere periode Minder dan 14 dagen
Hoesten Vaak Zelden Vaak
Problemen met ademhalen Soms Nee* Nee*

Niezen

Nee Vaak Vaak
Loopneus Zelden Vaak Vaak
Keelpijn Soms Soms (meestal mild) Vaak
Koorts Vaak Nee Korte periode
Moeheid Soms Soms Soms
Hoofdpijn Soms Soms Zelden
Pijn in het lichaam Soms Soms Vaak
Diarree Zelden Nee Nee

* Wel indien een astma-aanval wordt opgewekt.

Bron tabel: Astma en allergie foundation Amerika