Nieuws

Griepprik gehad, maar toch griep

griepprik

Op het moment trekt er een griepgolf door het land. Opvallend daarbij is de grote groep patiënten die afgelopen oktober een griepprik hebben gekregen en toch met griep op bed liggen. De griepprik werkt helaas niet voor het virus dat nu huishoudt. Wat werkt dan wel?

De griepprik wordt elk voorjaar samengesteld door een combinatie van drie griepvirussen. Daarbij wordt een inschatting gemaakt welke van de virussen die zullen rondgaan in het najaar en winter. Mensen die tot de risicogroepen behoren -waaronder ouderen, chronisch zieken en mensen met verminderde weerstand- krijgen een uitnodiging om zich te laten inenten. Voor mensen bij wie de effecten van griep gevaar opleveren zoals hoge koorts of longontsteking, kan de griepprik bescherming bieden. Op dit moment waart echter een ander griepvirus rond, waardoor mensen ondanks de vaccinatie toch ziek thuis zitten.

Wat werkt wel?

Symptomen van griep zijn heel vervelend, maar gaan bij de meeste mensen vanzelf over in 3 tot 5 dagen. Uitzieken is dan de oplossing, maar in de tussentijd kun je wel wat doen om de vervelende klachten van griep te verlichten. Neem bijvoorbeeld paracetamol tegen de hoofdpijn, of gebruik aspirine of ibuprofen om de koorts te laten zakken. Het is belangrijk om veel te drinken als je de griep hebt. Neem veel rust, want zo kun je griep het best bestrijden. Wanneer je dit niet doet, kunnen de symptomen langer aanhouden of kan de griep weer terugkomen.

Heb je een ziek kind thuis? Lees dan hier wat je zelf kunt doen bij griep bij kinderen.