Nieuws

Gezocht: Mensen met koorts of een rode kring na een tekenbeet

Tekenbeet | Zelfzorg.nl

Ben je door een teek gebeten en zie je een rode kring verschijnen of krijg je binnen vier weken na de tekenbeet koorts? Meld je dan aan als deelnemer aan het onderzoek om de ziekte van Lyme in de toekomst beter te kunnen behandelen of zelfs te voorkomen. Tijdens het onderzoek wordt de gezondheid van deelnemers een jaar lang gevolgd.

Jaarlijks worden één miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Niet iedereen krijgt klachten na een tekenbeet, dat komt omdat niet iedereen hetzelfde erop reageert en omdat niet alle teken dragers zijn van de ziekmakende Borrelia-bacterie. 

Symptomen tekenbeet besmetting

De meest voorkomende symptomen van een infectie zijn de rode kring die om de plek waar de teek heeft gebeten zichtbaar wordt of het krijgen van koorts nadat iemand gebeten is door een teek.

Een deel van de mensen krijgt geen last na een tekenbeet. Maar sommigen ervaren langdurig klachten zoals spier- en gewrichtspijn, vermindering van het concentratievermogen en vermoeidheid. 

Het onderzoek dat al sinds 2012 loopt bekijkt de oorzaken van de klachten en hoe vaak verschillende klachten voorkomen. Het doel van het onderzoek is om de ziekte van Lyme in de toekomst beter te kunnen behandelen of zelfs te voorkomen.

Aanmelden en meer informatie

Meld je aan voor het onderzoek bij Tekenradar.nl

Meer informatie over het gezamenlijk onderzoek van het RIVM, AMC, Gelre Ziekenhuizen, Radboud UMC en Tekenradar lees je op Lyme prospect en pandora onderzoek.