Nieuws

Geef reizigersdiarree deze zomer geen kans

Geef reizigersdiarree deze zomer geen kans

De vakantieperiode breekt aan. We zijn druk met plannen maken, vakanties boeken, tassen inpakken en paspoorten verlengen.

Op dat moment denk je liever niet aan de zomerkwaaltjes die je vakantie in de war kunnen schoppen. Reizigersdiarree is typisch zo’n klacht die roet in het eten gooit.

Waterige ontlasting

Als de ontlasting heel waterig is en je vaak naar de wc moet dan spreken we van diarree. Het is een reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een virus of een bacterie. En die wil je lichaam kwijtraken, het liefst zo vlot mogelijk. 

Omdat de ontlasting zo waterig is raakt het lichaam veel vocht kwijt waardoor je kan uitdrogen. Dat merk je omdat je dan bijvoorbeeld minder hoeft te plassen en de urine donkerder van kleur wordt. Ook kan je je suf of verward voelen en krijg je een droge mond. 

Zes tips tegen diarree op vakantie

In het buitenland zijn soms andere eetgewoontes waar ons lichaam niet aan gewend is. Ook is de hygiëne afwijkend dan wat we thuis gewend zijn en dat kan van invloed zijn op ons gestel. 

  1. Pas op met drinken uit de kraan, koop bij voorkeur water uit flessen
  2. Eet alleen groenten en fruit die gewassen zijn met drinkbaar water
  3. Neem alleen ijsblokjes gemaakt van drinkbaar water
  4. Eet alleen voedsel dat goed verhit is
  5. Pas op met eten bij een straatkraampje
  6. Pas op met zwemwater, probeer geen water binnen te krijgen

Hou bovenstaande tips in de gaten om reizigersdiarree te voorkomen. Heb je toch last gekregen van je darmen? Lees wat je kan doen tegen diarree en welke producten je in je reisapotheek kan meenemen om zomerklachten te verhelpen

Foto: Bernard Spragg