Nieuws

Geef reizigersdiarree deze zomer geen kans

Geef reizigersdiarree deze zomer geen kans

Dit weekend beginnen de eerste schoolvakanties en de bouwvak van regio Zuid start over twee weken. Veel gezinnen zijn druk met plannen maken, vakanties boeken, tassen inpakken en paspoorten verlengen.

Op dat moment denk je liever niet aan de zomerkwaaltjes die je vakantie in de war kunnen schoppen. Reizigersdiarree is typisch zo’n klacht die roet in je eten gooit.

Aan de dunne op reis

Als de ontlasting heel waterig is en je vaak naar de wc moet dan spreek je van diarree. Het is een reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een virus of een bacterie. En die wil je lichaam kwijtraken, het liefst zo vlot mogelijk. 

Omdat de ontlasting zo waterig is raakt het lichaam veel vocht kwijt waardoor je kan uitdrogen. Dat merk je omdat je dan bijvoorbeeld minder hoeft te plassen en de urine donkerder van kleur wordt. Ook kan je je suf of verward voelen en krijg je een droge mond. 

Zes tips tegen diarree op vakantie

In het buitenland zijn soms heel andere eetgewoontes waar ons lichaam niet aan gewend is. Ook is de hygiëne afwijkend dan wat we thuis gewend zijn en dat kan een aanslag op ons gestel zijn. 

  1. Pas op met drinken uit de kraan
  2. Is het fruit gewassen met drinkbaar water?
  3. Zijn ijsklontjes gemaakt van drinkbaar water?
  4. Is het eten goed doorbakken?
  5. Pas op met eten bij een straatkraampje
  6. Pas op met zwemwater, probeer geen water binnen te krijgen

Houd bovenstaande tips in gedachte om reizigersdiarree te voorkomen. En heb je toch last gekregen van je darmen? Lees wat je kan doen tegen diarree, en welke producten je in je reisapotheek kan meenemen om zomerklachten te verhelpen

Foto: Bernard Spragg