Nieuws

Droog weer geeft graspollen vrij spel

Paardenbloemen en graspollen

Het zachte weer in mei en de feestdagen zijn een dankbare combinatie; tijd om dingen te ondernemen. Maar mensen die last hebben van hooikoorts zijn een stuk minder opgetogen. Ben je gevoelig voor graspollen dan sta je voor een pittige uitdaging want gras is letterlijk overal. 

Met Pinksteren er een dagje op uit trekken, de tuin zomerklaar maken of klussen in en rond het huis. In deze tijd van het jaar zijn veel mensen actief. Maar heb je last van hooikoorts dan zijn niesbuien, een loopneus en tranende ogen een terugkerend verschijnsel. 

De meeste mensen die hooikoortsklachten ervaren zijn ook gevoelig voor graspollen. En allerlei grassoorten bloeien van mei tot en met augustus, dat betekent een piek in het verspreiden van stuifmeel, oftewel pollen.

Hooikoortsklachten

Heb je last van hooikoorts dan maakt je afweersysteem histamine aan om de pollen uit de lucht onschadelijk te maken. De symptomen van deze allergie zoals niezen, branderige en jeukende ogen en snotteren maken een dag waarop veel pollen in de lucht zijn een stuk minder prettig. 

Niet ernstig, wel irritant

Hooikoorts is niet schadelijk, maar wel heel lastig. Prettig om te weten wat je eraan kan doen om de dag beter door te komen. 

  • Op verschillende websites kan je in de ochtend al zelf kijken wat de pollen-voorspelling is voor die dag. Pas je plannen daarop aan. 
  • Er zijn verschillende geneesmiddelen verkrijgbaar zonder recept die je kan gebruiken bij hooikoorts. Is er een hooikoorts-waarschuwing van kracht dan kan je op tijd voorzorgmaatregelen nemen. 
  • Heel praktisch: doe een zonnebril of sportbril op als je naar buiten gaat om je ogen te beschermen.

Lees meer over hooikoorts.
Bekijk de pollenvoorspelling op pollennieuws.

Fotograaf paardenbloem: Paul van de Velde.