Nieuws

De feiten over pijn- en koortsverlichting bij Corona

Natuurlijk wil je het Coronavirus op afstand houden, maar wat als je wel ziek wordt? Dan kun je gerust een pijnstiller gebruiken. Paracetamol en ibuprofen zijn beide veilig, bij juist gebruik. Lees daarom altijd voor gebruik de bijsluiter. Hier zetten we de feiten rondom pijnstillers en Corona op een rij.

Paracetamol en Ibuprofen zijn beide een goede keuze

Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals Ibuprofen (ook wel NSAID’s genoemd) het verloop van de infectie kunnen verergeren. Zowel huisartsen als apothekers wijzen paracetamol aan als veilige keus om in eerste instantie koorts en pijn te onderdrukken. Wanneer paracetamol onvoldoende verlichting van de klachten geeft, kan het op basis van huidige onderzoeken geen kwaad om een geneesmiddel met ibuprofen te gebruiken. 

Ibuprofen is een veilige keus

Voor de meeste mensen is ibuprofen veilig te gebruiken. Voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar, die eerder eens een maag- of darmzweer hebben gehad of bloedverdunners gebruiken wordt afgeraden om zonder tussenkomst van een arts of apotheker ibuprofen in te nemen. Ook wanneer u andere medicatie op recept gebruikt is het verstandig om met uw apotheker te overleggen of ibuprofen voor u veilig te gebruiken is. Voor alle andere gezonden mensen, is ibuprofen een veilige keus. 
 

Preventief pijnstillers slikken wordt afgeraden

Er gaan ook verhalen rond over het preventief slikken van paracetamol. Daarover kunnen we kort zijn: dat is niet nodig. Zorg liever iedere dag voor gezonde voeding, voldoende beweging en slaap. En kies eventueel voor zelfzorgproducten ter ondersteuning hiervan.

Hamsteren is niet nodig, maar wees wel voorbereid

Het is altijd goed om een pakje pijnstillers klaar te hebben liggen voor het geval je ziek wordt, dan geldt overigens niet alleen voor Corona. Hamsteren is echter niet nodig. Zorg gewoon voor een normale voorraad, voor jezelf en eventueel voor je gezin.

Laten we hopen dat het Coronavirus snel verdwijnt. We wensen iedereen die ziek is veel sterkte toe. En heb je meer vragen over pijnstilling bij Corona? Neem dan altijd contact op met een arts of apotheker.