Nieuws

Brits onderzoek: longen ex-roker herstellen beter dan gedacht

30-01-2020 - De longen van ex-rokers herstellen beter dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Britse onderzoekers.

Tot nu toe werd gedacht dat roken vrijwel alle cellen in de longen en luchtwegen aantast en dat de schade zichtbaar blijft, ook als iemand voor altijd stopt met roken. Wel was bekend dat stoppen met roken het risico op ziektes zoals longkanker vermindert en nieuwe schade aan longen voorkomt.

Groot herstellend vermogen ex-rokers

Het onderzoek toont aan dat er een klein aantal onaangetaste cellen overblijft. Deze onaangetaste cellen bevorderen het herstellend vermogen van de longen spectaculair. De onderzoekers constateerden dat het longweefsel van ex-rokers tot maar liefst 40 procent cellen bevat die er hetzelfde uitzien als die van mensen die nooit hebben gerookt. Dat aandeel is vier keer zo groot als bij de mensen die roken.

Uitvoering onderzoek

Tijdens het onderzoek analyseerden de onderzoekers stukjes longweefsel van zestien personen. Deze bestonden uit rokers, ex-rokers, volwassenen die nog nooit hebben gerookt en kinderen. De onderzoekers keken specifiek naar mutaties in cellen die tot kanker kunnen leiden. 
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Stoppen met roken loont altijd

Hoofdonderzoeker Peter Campbell van het Wellcome Sanger Institute zegt dat het nooit te laat is om te stoppen met roken. Sommige deelnemers aan het onderzoek hadden in hun leven meer dan vijftienduizend pakjes sigaretten gerookt. Maar binnen een paar jaar na het stoppen vertoonden veel cellen in hun luchtwegen geen schade meer door tabak, aldus Campbell.

Hulp nodig bij stoppen met roken?

Onze pagina ‘Stoppen met roken’ geeft je een steuntje in de rug.

Bron:
NU.nl
RTL nieuws