Nieuws

Blijf niet zitten met pijn

Pillen

Met hoofdpijn, rugpijn of menstruatiepijn hoef je niet lijdzaam te blijven rondlopen. Veel pijntjes zijn van voorbijgaande aard, en in plaats van ‘uitzitten’ kan je er ook voor kiezen om je dag wat draaglijker te maken. 

Kies bewust

Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets niet in orde is, meestal van tijdelijke aard en betrekkelijk onschuldig. Je lichaam gaat zelf aan de slag dat het weer goed komt. Om dan de dag prettiger door te komen kan je voor een geschikte pijnstiller kiezen tot het beter gaat, meestal is dat al binnen een paar uur tot enkele dagen.

Wist je dat:

  • Pijnstillers zonder bezwaar kortdurend gebruikt kunnen worden, kies wel de meest geschikte voor je klacht;
  • Paracetamol de eerste keuze is bij pijn, deze werkt pijnverminderend en koortsverlagend en kent de minste bijwerkingen;
  • Acetylsalicylzuur (zoals Aspirine, APC en Excedrin) koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend werken, maar wel irriterend zijn voor de maag;
  • Ibuprofen, naproxen en diclofenac ontstekingsremmende pijnstillers zijn die minder geschikt zijn voor mensen die al eerder last hadden van hun maag, hart of vaten. 

En zijn je klachten na een paar dagen niet over of een stuk beter geworden of slik je andere medicijnen neem dan contact op met je huisarts. 

Lees meer over verschillende soorten pijnstillers >>