Nieuws

Bijsluiter is belangrijk voor zelfzorg consument

Man leest de bijsluiter

Uit een peiling van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat maar liefst 91% van de mensen die voor de eerste keer een zelfzorg geneesmiddelen koopt vooraf de bijsluiter leest. Mensen die een zelfzorg geneesmiddel al een keer eerder gebruikt hebben, lezen de bijsluiter minder goed; slechts 33% zegt zich bij een eerder gebruikt product in (een deel van) de bijsluiter te verdiepen. 

Wat staat in de bijsluiter

In de bijsluiter staat belangrijke informatie onder andere voor welke klacht het geneesmiddel te gebruiken is, de werkzame stof en de dosering. Maar zeker net zo belangrijk is om te weten voor welke mensen het geneesmiddel niet geschikt is en de mogelijke bijwerkingen. Zelfzorg geneesmiddelen die je zonder recept kan kopen zijn in Nederland altijd voorzien van een bijsluiter.

Bijsluiter ook bij bekende middelen belangrijk

Ook het lezen van de bijsluiter van een geneesmiddel dat je al een keer eerder hebt gebruikt is van belang. Want wat is nu ook alweer de maximale dosering per dag, of na hoeveel uur mag je een nieuwe dosis innemen?

Of misschien is je situatie veranderd door bijvoorbeeld het gebruik van andere medicijnen. De interactie die vroeger niet van toepassing was, is dan nu van invloed op het gebruik van zelfzorg geneesmiddelen.

Bijsluiters gratis beschikbaar in de Zelfzorg app

Veel zelfzorg consumenten zouden graag vóórdat ze het geneesmiddel kopen de bijsluiter willen lezen (74,6%).

Met de Zelfzorg app voor iPhone of Android kun je eenvoudig al in de winkel de streepjescode scannen. Vòòr je aankoop kan je dus de bijsluiter lezen en besluiten of het geneesmiddel geschikt is.