Nieuws

​Alle weerstandsvitamines (en mineralen!) op een rij

De herfst komt er weer aan en daarmee de tijd van de verkoudheids- en griepvirussen. En dat terwijl het coronavirus ook nog altijd vrij spel heeft. Daarom is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je weerstand op peil blijft. Zes vitamines en vier mineralen dragen bij aan een optimale werking van je immuunsysteem. Wij leggen uit elke functie ze hebben.

Vitamine A
Vitamine A zorgt voor een gezonde huid en slijmvliezen: dat is de eerste verdedigingslinie tegen een infectie. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het aanmaken van witte bloedcellen (zogenaamde T-lymfocyten) die onderdeel zijn van je afweersysteem.

Vitamine B6
Vitamine B6 is een weerstandsvitamine en versterkt de immuunfunctie. Als je te weinig vitamine B6 in je lichaam hebt, worden er minder witte bloedcellen aangemaakt.

Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, heeft ook invloed het immuunsysteem. Deze vitamine zorgt namelijk voor de aanmaak en de reactie van specifieke cellen in ons afweersysteem.

Vitamine B12
Vitamine B12 is betrokken bij de vorming van purine en pyrimidine. Dat zijn bestanddelen van ons DNA (erfelijke materiaal). Hoe je lichaam op een infectie kan reageren, wordt voor een deel bepaald door je DNA.

Vitamine C
Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Deze vitamine ondersteunt de werking van de witte bloedcellen.

Vitamine D
Ook vitamine D ondersteunt het immuunsysteem, maar dan door een speciaal soort eiwit te produceren. Dit zogenaamde antibacteriële eiwit kan infecties bestrijden.

Selenium
Selenium, ook wel seleen, stimuleert specifieke verdedigingscellen van het afweersysteem. Deze verdedigingscellen kunnen ziekteverwekkers onschadelijk maken.

Zink
Zink heeft effect op veel onderdelen van het immuunsysteem. Als je te weinig zink in je lichaam hebt, worden er minder afweercellen aangemaakt en reageren deze minder goed.

IJzer
IJzer zorgt mede voor een goede weerstand. Bij een tekort aan ijzer worden er minder witte bloedcellen aangemaakt.

Koper
Koper zorgt voor de productie van afweercellen en kan deze beschermen. Een tekort aan koper vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen.