Nieuws

55-plussers met rugklachten moeten meer bewegen

Onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC stelt in haar promotieonderzoek dat ouderen beter kunnen blijven bewegen dan pijnstillers te gebruiken. Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers om de rugpijn te verminderen. De helft van hen gebruikt paracetamol en meer dan de helft gebruikt ontstekingsremmers zoals ibuprofen en diclofenac. Het is echter beter om te blijven bewegen, ook als dit moeizaam gaat.

Rugpijn komt in Nederland het meeste voor tussen de 45 en 64 jaar. Ouderen hebben meer kans op bijwerkingen van pijnstillers, doordat zij vaak ook andere ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken. 675 patienten werden in dit onderzoek gevolgd over een periode van vijf jaar, de bevinding werd gemaakt op basis van de gegevens uit het eerste halfjaar van het onderzoek. "Na een halfjaar slikt een derde van de ouderen de pijnstillers nog steeds", vertelt de onderzoekster in het Algemeen Dagblad. Omdat langdurig gebruik van pijnstillers kan bijwerkingen geven, is het advies is om nooit langer dan 14 dagen een zelfzorgmiddel te gebruiken zonder een (huis)arts om advies te vragen.

Ouderen kunnen volgens de onderzoekster beter blijven bewegen bij rugpijn, ondanks dat dit lastig kan zijn. "Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat." Een pijnstiller kan je wel (tijdelijk) helpen om weer in beweging te komen.

Lees hier wat je zelf nog meer kunt doen bij rugpijn.

Bron: Algemeen Dagblad