Nieuws

5 feiten over handen wassen

Nog nooit hebben we zo vaak onze handen gewassen als het afgelopen jaar. Is al dat handen wassen nou wel zinvol? Werkt desinfecterende handgel eigenlijk wel? En moeten we onze handen nu extra goed verzorgen? We zetten de feiten over het wassen van de handen voor je op een rij.

1. 80% van de besmettingen tussen mensen ontstaat via de handen

Door je handen te wassen verwijder je ziektewekkers. Zo voorkom je dat deze ziekteverwekkers zich verspreiden. Want via de handen kunnen virussen, zoals het coronavirus, zich verspreiden. Veel mensen zitten namelijk (ongemerkt) vaak met hun handen aan hun neus of mond en krijgen zo het virus in hun lichaam.

2. Door desinfecteren worden ziekteverwekkers gedood

Desinfectiemiddelen zijn meestal mengsels van één of meer werkzame stoffen. Die werkzame stoffen maken virussen en bacteriën onschadelijk. Gebruik desinfectiemiddelen echter alleen als het echt nodig is. Ziekteverwekkers kunnen namelijk ongevoeliger worden voor het middel, waardoor het steeds lastiger is de ziekteverwekkers te doden. Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer je een langere tijd niet in de gelegenheid bent om je handen met water en zeep te wassen.

3. Je handen drogen uit door ze vaak te wassen

Handen wassen is goed tegen de bacteriën, maar slecht voor je handen. Ze kunnen hierdoor namelijk droog of geïrriteerd raken. Zeep haalt een deel van het vet van je huid af en daarmee gedeeltelijk het beschermlaagje.

4. Je moet je handen extra goed verzorgen

Verzorg vanwege al dat wassen je handen extra goed met een verzorgende en hydraterende handcrème. Je kunt je handen het best direct insmeren met een crème, dus nog voor het afdrogen. Droog je handen daarna pas af aan de handdoek. Zo blijft er toch een beetje vet achter dat voldoende bescherming geeft en zit niet het hele huis onder de vette vingers. Je handen insmeren is echt belangrijk, want droge handen zijn gevoeliger voor infecties.

5. Een heteluchtdroger zorgt voor een toename van bacteriën

Je verwacht het misschien niet, maar de warme lucht uit de droger zorgt er juist voor dat bacteriën en virussen zich kunnen vermenigvuldigen. Gebruik daarom liever een wegwerphanddoekje om de handen mee af te drogen.