Nieuws

45% van onze bezoekers eet twee stuks fruit per dag

De bezoekers van Zelfzorg.nl hebben de afgelopen weken hebben de vraag 'Hoeveel stuks fruit eet je per dag?' beantwoordt. In totaal hebben 1647 bezoekers de poll ingevuld, waarvan 45% elke dag twee of meer stuks fruit eet. 30% van de deelnemers eet elke dag 1 stuk fruit, terwijl 25% aangeeft zelden of nooit fruit te eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit is twee stuks.

Nieuwe Schijf van Vijf
Sinds afgelopen week heeft het Voedingscentrum een nieuwe Schijf van Vijf. Dit is het wetenschappelijk onderbouwde model dat de Nederlandse overheid gebruikt voor het adviseren van de bevolking over gezonde voeding. Nieuw in het advies is dat je fruit niet mag vervangen door fruitsap. Bij het oude advies van 2 stuks fruit mocht je één stuk fruit verruilen voor een glas sap. Hier is in de nieuwe schijf op teruggekomen omdat sap veel (natuurlijke ) suiker en nauwelijks vezels bevat. Veel beter is het om gewoon een stuk vers fruit te eten.

Snoep gezond, eet een appel
Het eten van fruit en groente is dé manier om voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen te krijgen. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, helpt het om op gewicht te blijven en goed naar het toilet te kunnen gaan. Varieer met de soorten fruit die je eet.

Aanvullingen
Je lichaam gebruikt voeding om aan alle benodigde vitamines en mineralen te komen. Gezond eten is daarom van groot belang: twee stuks fruit, twee ons groente en veel drinken. Daarnaast kun je, indien nodig, als aanvulling gebruik maken van voedingssupplementen. Bijvoorbeeld als je je fitter of energieker wilt voelen, als je zwanger bent, veel sport of ziek bent geweest.